Večina protikoronskih ukrepov se podaljšuje, na področju kulture rahljanje omejitev

Vlada je na današnji seji podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, rahljajo pa se omejitve na področju ponudbe kulturnih storitev. Z novelo odloka sta znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Novela odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom začne veljati naslednji dan od objave v uradnem listu in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 20. junija.

Vlada je sicer do 20. junija podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter javnega prevoza potnikov. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor sodi denimo obveznost nošnje mask. Še vedno bo obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Na vladi so v sporočilu za javnost navedli, da se je vlada za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, odločila na podlagi zadnje ocene oz. mnenja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje.

Vlada je v sporočilu za javnost še pojasnila, da so inšpekcijski organi od 31. maja do 6. junija v zvezi z izvajanjem ukrepov v epidemiji opravili 1981 nadzorov, izrekli so 13 prekrškovnih sankcij. Zdravstveni inšpektorat RS je od tega opravil 489 nadzorov, izrekel pa 35 opozoril po zakonu o prekrških in 28 upravnih ukrepov.

V cepilnih centrih so opravili 19 rednih in osem izrednih nadzorov, neskladnosti pa niso ugotovili.

Policija je od 1. do 7. junija prejela devet prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 49. Izrekla je 54 opozoril ali ukazov in uvedla dva prekrškovna postopka, so v vladi navedli v sporočilu za javnost.

Source
STA
Back to top button