AktualnoSlovenijaZanimivosti

Več kot en milijon prižganih virtualnih sveč pri Pogrebni službi Barbara

Poudarki zgodbe
  • Milijonta virtualna sveča je bila na spletni strani Pogrebne službe Barbara prižgana 4. aprila ob 10.15, od takrat je bilo na tej spletni strani dodatno prižganih še več kot 18.000 virtualnih sveč.

Na spletni strani Pogrebne službe Barbara, ki pod okriljem JKP Log upravlja s pokopališčem za občini Prevalje in Ravne na Koroškem, je bila pred dnevi prižgana milijonta virtualna sveča. Po navedbah JKP Log je to glede na dostopne podatke največ v Sloveniji. Takšen način slovesa in izrečenega sožalja se je sicer v epidemiji še okrepil.

Pri Javnem komunalnem podjetju (JKP) Log, ki prek svoje pogrebne službe upravlja z v slovenskem merilu srednje velikim pokopališčem Barbara na Prevaljah, so spletno stran za prižig virtualnih sveč vzpostavili pred tremi leti in štirimi meseci.

Obisk spletne strani se vse od takrat povečuje in je trenutno izjemen, je za STA dejala direktorica JKP Log Marjetica Tasič Bukovec. Naštejejo tudi do okoli 7000 obiskov spletne strani na dan.

Z možnostjo prižiga virtualne sveče so želeli ljudem približati zadnje slovo od pokojnikov in izrekanje sožalja, prižiganje virtualnih sveč pa se je v zadnjem letu dni, ko je zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19 navzočnost na pogrebih omejena, še okrepilo, ugotavljajo v JKP Log.

Po mnenju direktorice JKP Log bi razlog za naraščanje števila prižganih virtualnih sveč lahko bil tudi ta, da se ljudje selijo drugam in nimajo časa za obisk pokopališč ter se na takšen način spomnijo na pokojne. Med drugim opažajo, da virtualne sveče prižigajo tudi ljudje, ki živijo v tujini.

Milijonta virtualna sveča je bila na spletni strani Pogrebne službe Barbara prižgana 4. aprila ob 10.15, od takrat je bilo na tej spletni strani dodatno prižganih še več kot 18.000 virtualnih sveč.

Kljub temu da prižig virtualne sveče postaja priljubljen način slovesa od pokojnikov in izrečenega sožalja bližnjim ter je to hkrati tudi bolj prijazno do okolja kot klasična sveča na grobu, pa v JKP Log ocenjujejo, da je na pokopališču Barbara še vedno tudi veliko klasičnih plastičnih sveč, še posebej v času dneva spomina na mrtve 1. novembra.

Med posebnostmi pokopališča Barbara je tudi to, da tam že nekaj let omogočajo pokop pokojnikov v bio žari pod koreninami dreves. Interes za to se po besedah direktorice JKP Log Marjetice Tasič Bukovec povečuje, zato so temu namenili še dodatni del pokopališča.

Prižig virtualnih sveč je možen na več spletnih straneh. Na spletni strani ljubljanskega Javnega podjetja Žale lahko obiskovalci do virtualnega prižiga sveč dostopajo prek iskalnika posameznih grobov na spletni strani podjetja. Posebne statistike o prižigu virtualnih sveč pa ne vodijo, so pojasnili za STA.

Prižig virtualnih sveč na spletni strani od 17. aprila lani omogoča tudi Pogrebno podjetje Maribor. V letu dni je bilo prižganih 2732 virtualnih sveč za 798 pokojnikov, so v podjetju pojasnili za STA.

Na spletni strani svecamanj.si, ki je bila pred leti vzpostavljena s podporo ministrstva za okolje in prostor, je bilo doslej prižganih dobrih 43.500 virtualnih sveč.

Na spletni strani osmrtnice.si, kjer so objavljene osmrtnice iz celotne Slovenije, navajajo, da je dnevno objavljenih več kot 3500 virtualnih sveč, lani pa je bilo skupno na tej spletni strani prižganih dobrih 285.000 virtualnih sveč in položenih več kot 136.000 virtualnih cvetov.

Source
STA
Back to top button