Slovenija

Več kot 40 držav zaradi Navalnega pred Svetom ZN za človekove pravice kritičnih do Rusije

Več kot 40 držav je danes na Svet ZN za človekove pravice naslovilo skupno izjavo, v kateri so obsodile “poslabšanje razmer na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin” v Rusiji. Opozorile so na nezakonito pridržanje opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in številne samovoljne aretacije njegovih podpornikov.

V izjavi 45 držav, med njimi Slovenija, zahteva “takojšnjo in brezpogojno izpustitev” Navalnega, pa tudi izpustitev drugih, ki so jih ruske oblasti pridržale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim so izrazile obžalovanje, da zastrupitev Navalnega ni predmet resnične preiskave ter menijo, da so dejanja ruskih oblasti in pravosodja “nesprejemljiva in politično motivirana”.

“Splošni razvoj dogodkov, povezanih z aretacijo, zaporno kaznijo in zatiranjem njegovih zaveznikov in podpornikov je oprijemljiv dokaz krčenja prostora civilne družbe v Ruski federaciji,” je po poročanju AFP opozoril poljski veleposlanik pri ZN v Ženevi Zbigniew Czech.

44-letni kritik ruskega predsednika Navalni se je po zastrupitvi z novičokom 20. avgusta lani v Rusiji in po večmesečnem zdravljenju v Nemčiji sredi januarja letos vrnil v Moskvo. Takoj po prihodu so ga aretirali in mu februarja izrekli kazen dveh let in pol zapora zaradi kršenja pogojne zaporne kazni, medtem ko je bil v Nemčiji. Kazen sedaj prestaja v kazenski koloniji.

Source
sta.si
Back to top button