Varuh Svetina s srbsko pooblaščenko za varstvo enakosti o skrbi za ranljive skupine

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes sprejel pooblaščenko za varstvo enakosti v Srbiji Brankico Janković. Pogovarjala sta se o pristojnostih obeh institucij in o skrbi za ranljive družbene skupine, ki so največkrat žrtve diskriminacije, so sporočili iz urada varuha.

 

Dotaknila sta se tudi pomena neodvisnosti nadzornih institucij ter varovanja njihovega položaja v luči globalnih izzivov in dogodkov.

“Neodvisen položaj nadzornih organov, ki skrbimo za pravice ljudi, je ključnega pomena za učinkovito varovanje človekovih pravic, izvajanje podanih priporočil teh organov pa je znak visoke politične kulture in demokratičnosti družbe,” je poudaril varuh.

Pooblaščenka pa je izpostavila tudi pomen partnerstev v regiji in na mednarodnem področju, ki prispevajo h kakovosti varovanja človekovih pravic, pravne države in razvoju demokratične in strpne družbe.

Pooblaščenec za varstvo enakosti v Srbiji je neodvisen, samostojen in specializiran državni organ, ustanovljen na podlagi zakona o prepovedi diskriminacije iz leta 2009. Pooblaščenka Brankica Janković je bila na to funkcijo drugič izvoljena 26. novembra 2020.

Naloge tega državnega organa so preprečevanje vseh vrst, oblik in primerov diskriminacije, varstvo enakopravnosti fizičnih in pravnih oseb na vseh področjih družbenih razmerij, nadzor nad uporabo predpisov o prepovedi diskriminacije kot tudi spodbujanje uresničevanja in varovanja enakosti.

Source
STA
Back to top button