Slovenija

Varuh človekovih pravic pozdravlja sprejetje nacionalnih smernic za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

Varuha človekovih pravic pozdravlja sprejem prvih nacionalnih smernic združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Ob tem varuh poziva pristojne, naj te smernice upoštevajo tudi pri načrtovanju pouka na daljavo, so sporočili.

“V zadnjem letu, ko se soočamo z epidemijo covida-19, so se tudi na Varuha človekovih pravic obračali starši, ki so opozarjali na škodljive posledice prekomerne izpostavljenosti zaslonom, ki so jim bili njihovi otroci izpostavljeni med šolanjem na daljavo. Obveščali so nas, da so otroci in mladostniki poročali o glavobolih, slabši kakovosti spanja in drugih tegobah,” so zapisali v sporočilu za javnost na instituciji Varuha človekovih pravic.

Ker se je uporaba različnih elektronskih naprav z zasloni, interneta in informacijske tehnologije v zadnjih razširila na vsa področja življenja in na vse starostne skupine, se uporabi pametnih telefonov, tablic in drugih naprav danes težko izognejo tudi otroci. Starši se zato pri odločanju o tem, koliko dostopa do elektronskih naprav omogočiti otroku, srečujejo z različnimi dilemami, so še izpostavili.

Varuh človekovih pravic je zato ob izdaji nacionalnih smernic za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih poudaril, da je pomembno tudi posvetovanje z otroki oziroma mladostniki. “Takšni pogovori bi lahko ob ustreznem vodenju oz. usmeritvah otrokom in mladostnikom pomagali, da digitalno tehnologijo spremenijo v orodje za ustvarjalno izražanje, sodelovanje, igro ali učenje.”

Primarni pediatri iz sekcije za primarno pediatrijo združenja za pediatrijo pod okriljem odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije so sicer skupaj s strokovnjaki z drugih področij v začetku maja predstavili smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Pri tem so izpostavili, da so digitalne naprave koristen pripomoček, vendar so z njimi povezane določene pasti in nevarnosti, zato morajo starši razmisliti, kdaj otroka spoznati s tem svetom. Pri tem pa naj velja načelo manj je bolje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button