V Zdusu za izredno uskladitev pokojnin tudi pri upokojenih po letu 2011, sindikat upokojencev za spoštovanje sistemskega zakona

Koalicija se z dopolnilom k predlogu pokojninske novele, ki so jo vložili v DeSUS, zavzema za različne odstotke izredne uskladitve pokojnin po posameznih skupinah. Predsednik Zdusa Janez Sušnik se strinja, da morajo nekaj dobiti tudi upokojeni po letu 2011, sindikat upokojencev pa izpostavlja, da dopolnilo ne spoštuje sistemske ureditve v celoti.

 

 

Poslanska skupina DeSUS želi s predlogom novele doseči izredno uskladitev v višini 3,5 odstotka. V SDS, NSi in SMC pa z dopolnilom predlagajo, da se za 3,5 odstotka uskladijo le pokojnine, priznane do konca leta 2010. Pokojnine, priznane v letu 2011, naj se po njihovem predlogu povišajo za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Prav tako za en odstotek bi uskladili najnižje in zagotovljene pokojnine ter najnižji znesek invalidske pokojnine. Dodatna uskladitev pokojnin, ki jo predlagajo, bi se izvedla s 1. januarjem letos.

DZ bo predlog novele obravnaval na izredni seji, ki je predvidena za četrtek.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) že dolgo vztrajajo, da je treba dolg iz obdobja od leta 2010 do 2015, ko zaradi varčevalnih ukrepov ni bilo rednega usklajevanja pokojnin, postopoma nadoknaditi, je za STA navedel Sušnik. Po njegovih besedah se je z izrednimi uskladitvami dolg v višini 8,6 odstotka postopoma znižal.

Spomnil je, da so se v Zdusu zavzeli za 3,5-odstotno izredno uskladitev, še preden je poslanska skupina DeSUS vložila predlog novele v zakonodajni postopek. Zaradi visokega odstotka pa so predlagali, da se izredna uskladitev izvede v dveh delih, in sicer v letih 2021 in 2022. Prav tako so predlagali, da se popravi krivica, ki je nastala lani pri rednem usklajevanju, saj so se pokojnine zvišale za 2,5 odstotka namesto za 3,5 odstotka, za kolikor bi se morale po sistemskem zakonu, je navedel.

Sušnik se strinja s koalicijskimi poslanskimi skupinami, da morajo nekaj dobiti tudi upokojeni po letu 2011. Pri tem je opomnil, da se za moške šele v zadnjih letih postopno zvišuje odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove.

Sindikat upokojencev Slovenije pa ugotavlja, da predlog SDS, NSi in SMC ne spoštuje sistemske ureditve v celoti. Če bi jo želeli spoštovati, bi se morale namreč po izredni uskladitvi pokojnin, priznanih do konca leta 2010, v višini 3,5 odstotka in pokojnin, priznanih leta 2011, v višini 1,7 odstotka vse pokojnine dvigniti še za en odstotek. Tako bi odpravili kršenje zakona v letu 2021, je za STA poudarila predsednica sindikata Francka Ćetković.

To bi torej po njenih besedah pomenilo, da bi se pokojnine, priznane do konca leta 2010, povečale za 4,5 odstotka, leta 2011 priznane pokojnine za 2,7 odstotka, vse ostale pa za en odstotek.

Zadnja izredna uskladitev je bila decembra 2020, povišanje pa je bilo dvoodstotno. Zadnja redna uskladitev je bila januarja lani v višini 2,5 odstotka. Letošnja redna uskladitev v februarju pa bo po napovedi pokojninskega zavoda znašala približno štiri odstotke.

Source
STA
Back to top button