SlovenijaKultura

V zbirki Mladinske knjige Esenca ob 15-letnici delo O robotih in ljudeh

V zbirki Mladinske knjige Esenca že več kot 15 let izhajajo izbrana dela različnih strokovnjakov, družbenokritičnih komentatorjev, znanstvenikov in poznavalcev svojih področij. V zbirki je doslej izšlo 35 del v nakladi 85.000 izvodov, lanski jubilej pa so pri založbi okronali z izidom dela Laurence Devillers O robotih in ljudeh.

“Zbirka Esenca je bila zamišljena kot jagodni izbor nekaterih najslavnejših avtorjev zlasti družboslovne provenience, bodisi preteklih ‘klasikov’ ali sodobnih psihosocialno prodornih piscev,” so beseda Mitje Pucerja, ki zbirko soureja od njenega nastanka, povzeli pri Mladinski knjigi.

Pucer je dodal, da se je pozneje koncept zbirke nekoliko razširil tudi na druge motive in teme: “V zbirki so tako imena, kot so Fromm, Freud, Jung, Trstenjak in Eco, pa tudi aktualnejši Dawkins, Sagan, Gladwell, Lovelock in Harari. Med preteklimi avtorji je še veliko takih, ki bi lepo sodili v zbirko, nekateri sodobni pa se pojavljajo sproti in jih nenehno iščemo.”

Sourednica Sanda Šukarov pa je dodala, da v zbirki Esenca ostajajo pri velikih večnih temah, ki ne izgubljajo svoje veljave, kot so medosebni odnosi, povezanost, odtujenost, odnos do okolja, do tehnologije, do sebe… “Vedno se prevprašujemo in iščemo rešitve, tudi z branjem takih del,” je še menila. Pri založbi so dodali, da je v prvih letih zbirko urejala tudi Ana Ugrinović.

Kot prva je v zbirki Esenca leta 2005 izšel duhoviti in zabavni poljudnoznanstveni potopis Kratka zgodovina skoraj vsega priljubljenega pisca Billa Brysona. Kratka zgodovina skoraj vsega je še vedno najuspešnejši naslov v zbirki in je bil prodan v več kot 15.000 naslovih, sledi pa mu Sapiens sodobnega filozofa Yuvala Noaha Hararija, ki je bila prodana v 12.000 izvodih.

Ob lanski 15-letnici so zbirko pri Mladinski knjigi nadgradili z izdajo dela O robotih in ljudeh, ki jo je napisala priznana avtorica in ugledna profesorica na pariški Sorboni Laurence Devillers, prevedla pa Vesna Velkovrh Bukilica. Avtorica je doktorirala iz raziskave algoritmov za prepoznavo govora, pri postdoktorski habilitaciji pa se je ukvarjala s simulacijo čustev pri strojnih sistemih in je avtorica mnogih znanstvenih člankov na to temo.

Bralcu v knjigi O robotih in ljudeh “na razumljiv, berljiv in duhovit način pričara svet bližnje prihodnosti, ki je z uporabnimi roboti kot človeškimi spremljevalci v resnici že tukaj in zdaj”. S francoskim redom legije časti odlikovana Laurence Devillers svoja razmišljanja ponazori tudi s pomočjo izmišljenih zgodb, ki se dogajajo v bližnji prihodnosti, ter prikaže družbeni vpliv, ki ga bodo imeli stroji na svet daljne prihodnosti, še piše v sporočilu za javnost.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button