AktualnoSlovenija

V zadnjih pregledanih vzorcih, tudi udeležencev maturantskih izletov v Španiji, v 89 odstotkih potrdili različico delta

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so analizirali vzorce, pri katerih so od 5. do 11. julija potrdili okužbo z novim koronavirusom, med njimi gre tudi za vzorce udeležencev maturantskega izleta v Španiji. Različico delta so potrdili v 89 odstotkih vzorcev, od teh je 60 odstotkov v starostni skupini od 17 do 18 let.

Na NLZOH navajajo, da točnih podatkov, kdo od testiranih oseb je bil udeleženec maturantskega izleta, nimajo, pač pa s temi podatki razpolaga epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

So pa navedli, da je med vzorci, pri katerih so potrdili različico delta – teh je bilo 148, 60 odstotkov iz starostne skupine od 17 do 18 let. Od teh jih 84 odstotkov prihaja z gorenjske in jugovzhodne statistične regije.

Preostalih dveh različic s statusom različice posebnega pomena, beta in gama, v zadnjem obdobju niso potrdili.

So pa potrdili primere dveh novih različic, ki še nista posebej poimenovani, ju je pa Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo.

Različico C.36.3 so potrdili v dveh vzorcih, obeh z obalno-kraške regije. Prvič so potrdili primer različice B.1.621, ki je bila prvič zaznana januarja letos v Kolumbiji. Potrjen primer je iz savinjske statistične regije, navajajo na spletni strani NLZOH.

Alfa različico, ki je bila prej opredeljena tudi angleška različica, so do sedaj zaznali v 5024 vzorcih, v zadnjih seriji sekvenciranja so potrdili 11 takšnih primerov.

Ker je različica delta bolj nalezljiva kot ostale različice, so se tudi v NLZOH pridružili pozivu vsem prebivalcem, ki še niso polno cepljeni, naj to opravijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Med udeleženci nedavnih maturantskih izletov v Španiji so sicer do četrtka potrdili skupaj že 198 okužb s koronavirusom. Med dolenjskimi dijaki je okužb 134, poleg tega so potrdili še vsaj 74 sekundarnih okužb, povezanih z udeleženci izleta, so za STA dejali na NIJZ. Med udeleženci izleta z Gorenjske so potrdili 64 okužb in najmanj sedem sekundarnih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button