Slovenija

V zadnjem letu se je močno povečalo število izdanih digitalnih potrdil

Število izdanih digitalnih potrdil se je v primerjavi z lanskim letom bistveno povečalo, je na današnji seji državnega zbora dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Porast je po njegovih besedah posledica tega, da je digitalno potrdilo potrebno za dostop do portala zVem in posledično digitalnega covidnega potrdila.

Po podatkih ministrstva za javno upravo je trenutno izdanih 25.900 digitalnih potrdil SIGOV-CA, 362.400 digitalnih potrdila SIGEN-CA, 142.400 digitalnih potrdil SI-PASS-CA, ki služi za e-podpis preko storitve SI-PASS in 155.000 mobilnih identitet smsPASS, je pojasnil Koritnik.

Kot je še spomnil, je vlada sprejela sklep, da omogoči pridobitev smsPASS in s tem dostop do portala za čim širši krog uporabnikov na različnih mestih. V spomladanskih in poletnih mesecih se je na ta način število digitalnih potrdil SIGOV-CA povečalo za 1500, število potrdil SIGEN-CA se je povečalo za 80.800, število potrdil SI-PASS-CA za 48.000 ter število mobilnih identitet smsPASS za 148.000.

Koritnik je na seji odgovoril tudi na vprašanje poslanke SMC Mateje Udovč, ali na ministrstvu razmišljajo, da bi imetnikom spletnega potrdila za zaposlene SIGOV-CA omogočili uporabo tudi za zasebne namene ali za namene tudi po prehajanju funkcij ali zaposlitve pri organih v javni upravi. A kot je poudaril Koritnik, je omenjeno digitalno potrdilo v osnovi namenjeno izvajanju službenih pooblastil. O predlogu, da bi imetnikom potrdila omogočili uporabo za zasebne namene so po njegovih besedah na ministrstvu sicer razpravljali, a bi bilo to problematično z varnostnega vidika, saj se potrdilo SIGOV-CA uporablja tudi za dostop v državne informacijske sisteme, ki se med posameznimi organi razlikujejo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button