SlovenijaGospodarstvo

V zadnjem četrtletju na zasebno potovanje šest odstotkov prebivalcev Slovenije

V zadnjih treh mesecih leta 2020 je naj vsaj eno zasebno potovanje odšlo okoli 114.000 ali šest odstotkov prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let. “To je najmanj, odkar statistični urad spremlja turistična potovanja prebivalcev Slovenije,” so sporočili z urada. V enakem predlanskem obdobju jih je zasebno potovalo 448.000 ali 25 odstotkov.

V lanskem zadnjem četrtletju je bilo opravljenih okoli 155.000 zasebnih potovanj, kar je za 78 odstotkov manj kot v tem obdobju predlani. Veliko večina ali 81 odstotkov zasebnih potovanj so prebivalci Slovenije v zadnjih treh mesecih lanskega leta opravili v Sloveniji, so navedli na statističnem uradu.

Večina ali 60 odstotkov tistih, ki niso potovali, je kot glavni razlog navedla epidemijo covida-19. Med ostalimi jih 12 odstotkov ni čutilo potrebe po potovanju, 10 odstotkov jih ni potovalo zaradi pomanjkanja prostega časa, devet odstotkov iz zdravstvenih razlogov in pet odstotkov zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Štirje odstotki vprašanih so ocenili, da ta letni čas zanje ni primeren za potovanje.

Source
STA
Back to top button