V zadevi Novič danes zaključne besede in predvidoma tudi izrek sodbe

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes predvidene zaključne besede in izrek sodbe Milku Noviču, ki ga obtožnica bremeni umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Z izrekom sodbe v sicer že tretjem sojenju se mudi, saj naj bi zadeva zastarala v nedeljo.

 

V četrtek in petek so na sodišču obravnavali še zadnje dokazne predloge v zadevi. Med drugim so se seznanili z izvedenskim mnenjem o strelnih delcih, ki so med ključnimi dokazi, in zaslišali avstrijske izvedence, ki so mnenje pripravili.

Avstrijski izvedenci menijo, da bi lahko strelni delci, ki so jih našli na kraju umora in zatem na Noviču, kazali na to, da je na Jamnika pred šestimi leti streljal Novič, hkrati pa je tudi možno, da bi na Noviča prišli s strelišča, kar sicer trdi sam.

Možnost, da se je Novič kontaminiral z delci, je dopustilo tudi izvedensko mnenje, ki so ga v okviru prvega sojenja opravili nemški izvedenci, dvom v to teorijo pa je zasejalo izvedensko mnenje, ki ga je v okviru prvega sojenja izdelal Nacionalni forenzični laboratorij. Slednji tudi meni, da se delci s kraja dejanja ujemajo z delci, najdenimi na Noviču, medtem ko nemški izvedenci tega niso mogli potrditi z gotovostjo.

Z izrekom sodbe se sicer mudi, saj naj bi zadeva zastarala v nedeljo, ko bo minilo dve leti, odkar je vrhovno sodišče razveljavilo prvo sodbo. Že zdaj je sicer skoraj zagotovo, da bo do zastaranja prišlo. Dovolj za to bo že, da se pritožita bodisi tožilstvo bodisi Novič.

Source
STA
Back to top button