AktualnoSlovenija

V Vidmarjevi hiši odkrili spominsko ploščo ob 80. obletnici upora proti okupatorju

Predsednik republike Borut Pahor in veleposlanica Nemčije Natalie Kauther sta v Vidmarjevi hiši slovesno odkrila spominsko ploščo ob 80. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte in slovenskega upora proti fašizmu. Veleposlanica se je v imenu Nemčije opravičila za grozote med drugo svetovno vojno, Pahor pa opozoril na pomen te geste za prihodnost.

 

Nemčija je Vidmarjevo hišo v Rožni dolini v Ljubljani kupila leta 2016. V njej se je pred 80. leti začel slovenski upor proti okupatorju, kjer je bila ustanovljena Osvobodilna fronta. Natalie Kauther je ob tej priložnosti povedala, da v nemškem veleposlaništvu čutijo “veliko odgovornost, da s to hišo in njeno zgodovino ravnajo skrbno in ohranjajo spomin na to, kar se je tukaj dogajalo pred 80 leti”.

“Nimam pravice, da bi kot gostja v vaši državi delila nasvete. Zlasti kot Nemka ne. Lahko pa izrazim svojo hvaležnost za to, da smo bili Nemci po vsem tem trpljenju in grozotah, ki jih je naša država prizadejala neštetim ljudem, ponovno sprejeti v skupnost narodov. Za nas je to, da lahko do nekoč najhujših sovražnikov danes gojimo globoko prijateljstvo in se skupaj zavzemamo za boljši, pravičnejši svet, res veliko darilo,” je povedala veleposlanica v govoru v slovenskem jeziku.

Predsednik Pahor se je veleposlanici zahvalil za nemško gesto v obliki spominske plošče, ki so jo predstavili skupaj z Muzejem novejše zgodovine. “Z vaše strani je to dejanje simbolno, ima pa tudi stvaren pomen v luči prihodnosti. Gre za duh, na katerem je utemeljena naša skupna evropska domovina. Ne na tem, da pozabimo, vendar da se vsega spomnimo in kaj tudi odpustimo v prid sožitja,” je povedal Pahor. Opozoril je, da so taka dejanja ključnega pomena za zgled mladim, saj jim omogočajo miren razvoj v času velikih sprememb.

Pahor je v luči dneva upora proti okupatorju povedal, da si želi, da bi bili državljani Slovenije “na ta upor ponosni” in da bi razumeli, da je tudi to dejanje omogočilo obstoj slovenskega naroda in ustanovitev Slovenije. Pred državnim praznikom je povabil Slovence in Slovenke, da ga “praznujejo vzneseno, s ponosom in se spomnijo korenin partizanskega upora, brez katerega ne bi bilo naše nacionalne osvoboditve”.

Predsednik države bo v torek pred Vidmarjevo hišo v Rožni dolini v Ljubljani položil venec, s predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije pa bosta iz predsedniške palače nagovorila slovensko javnost.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button