Uredniški izbor

V več krajih po državi se začenja množično testiranje prebivalstva

Testiranje s hitrimi testi bo potekalo v 13 mestih po državi

Začenja se množično prostovoljno testiranje na okužbo s koronavirusom. Hitre teste bodo opravljali v 13 mestih po državi, vendar se ne bo začelo v vseh sočasno. Testiranje je že steklo v Ljubljani, danes začenjajo tudi v Celju, Novem mestu in Sevnici.

Množično testiranje, ki bi se po prvih napovedih moralo začeti v ponedeljek v Ljubljani, se lahko danes začne v vseh mestnih občinah (Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Koper, Kranj, Velenje in Ptuj) ter v Lenartu in Sevnici, ki sta z okužbami bolj obremenjeni območji.

Testiranje je za prebivalce brezplačno. Na testiranje se za zdaj ni treba naročiti, a je mogoče, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili. Vsi, ki bi se želeli testirati, morajo sicer s seboj prinesi osebno izkaznico ali kartico zdravstvenega zavarovanja. Test opravijo zdravstveni delavci tako, da iz nosne votline vzamejo bris, rezultat testa pa je znan v približno 15 minutah, testirani ga prejmejo prek SMS-sporočila. Okuženi ob tem prejmejo tudi navodilo, kako ravnati naprej.

Ob tem na lokacijah množičnega testiranja veljajo enaki varnostni protokoli kot pri vsaki dejavnosti, kjer je več ljudi ‒ obvezno je nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok in vzdrževanje medosebne razdalje. Pri urejanju dejavnosti pomagajo pripadniki civilne zaščite. Za opravljanje testiranja je prebivalcem občin, v katerih testiranje ne poteka, dovoljeno prehajanje občinskih meja.

Že danes se testiranje začenja v vsaj štirih mestih

Ljubljani testiranje že poteka na Kongresnem trgu, kjer so mobilno enoto Diagnostičnega centra Šentjur postavili že v ponedeljek. Kot je poročala Televizija Slovenija, se je na lokaciji testiranja že pred 8. uro nabrala precejšnja vrsta zainteresiranih ljudi. V Ljubljani bodo testirali vsak dan do vključno četrtka od 8. do 17. ure.

Testiranje bo v Celju potekalo v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer danes od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek od 9. do 15. ure.

Iz Mestne občine Novo mesto so sporočili, da bodo testirali v avli Kulturnega centra Janeza Trdine. Danes bo omogočeno med 12. in 17. uro, v sredo med 9. in 17. uro, v četrtek pa med 9. in 15. uro.

Sevnici bo testiranje potekalo v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Kot so sporočili iz doma, bodo testirali danes od 12. do 15. ure in v sredo od 11. do 15. ure.

Po preizkusu bo hitro testiranje namenjeno prioritetnim skupinam

Množično testiranje pa se bo v Slovenj Gradcu začelo v soboto, so zapisali na spletni strani občine. Potekalo bo ves dan v skladu z zmogljivostmi mobilne ekipe. Načrtovana lokacija je pred športno dvorano Slovenj Gradec.

Informacije o natančni lokaciji in terminih bodo prebivalcem preostalih občin, v katerih bo potekalo testiranje, sporočale lokalne oblasti. Hitro testiranje bo potekalo tri dni, nato bo namenjeno prioritetnim skupinam, denimo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Odkrivanje asimptomatskih okužb

“Kdor koli bo na hitrem testu pozitiven, se bo razumelo, da je okužen, in bo napoten na bolniški dopust. Moral se bo umakniti iz delovnega procesa,” je enega glavnih razlogov za uvedbo množičnega testiranja na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. “Vlada želi ob tem tudi omogočiti vsem tistim, ki jih skrbi zdravstveno stanje, da gredo v najkrajšem mogočem času, brez čakanja na vrsto, na testiranje in ugotovijo, ali so pozitivni ali negativni,” je dodal.

Epidemiologi računajo tudi na to, da bodo s hitrimi testi okužbe odkrili tudi pri nekaterih atipičnih primerih, ko ljudje nimajo nobenih simptomov, a kljub temu širijo virus. “To ne pomeni, da bo število odkritih primerov bistveno višje, a vendarle bomo našli tiste, ki bi jih sicer težko. S tem bo predstava o tem, koliko virusa imamo v družbi, kje ga je največ, zagotovo veliko realnejša,” je dejal vladni govorec.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button