V UKC Ljubljana zaradi spremenjenega načina dela ZD Ljubljana na urgenci pričakujejo večje obremenitve

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana obvestili, da bo od danes splošna nujna medicinska pomoč (SNMP) spremenila način dela. V UKC zato pričakujejo dodaten pritisk na že preobremenjene urgentne ambulante UKC – internistično prvo pomoč ter urgentni ambulanti infekcijske in nevrološke klinike.

 

V UKC pričakujejo, da bo zaradi spremembe velik del bolnikov, ki jih bodo v triaži SNMP označili s stopnjo nujno (rumena oznaka), že takoj usmerjen v urgentne ambulante UKC. Gre denimo za bolnike z netipičnimi bolečinami v prsnem košu ali trebuhu ali s težavami z dihanjem. Posledično pričakujejo povečanje dotoka bolnikov in daljše čakalne dobe, predvsem ob bolj obremenjenih dneh in delih dneva, je na novinarski konferenci pojasnil vodja internistične prve pomoči UKC Ljubljana Hugon Možina.

Na vprašanje, zakaj SNMP spreminja način dela, je odgovoril, da bi morali to informacijo podati v ZD Ljubljana. So pa iz dopisovanja z vodstvom ljubljanskega zdravstvenega doma razbrali, da odločitev izvira iz finančnih razlogov – zaradi spremembe splošnega dogovora v zdravstvu se soočajo s pomanjkanjem finančnih sredstev.

Zaradi spremembe načina SNMP težave pričakujejo tudi v urgentni ambulanti Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je dejala predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc. Pojasnila je, da urgentna ambulanta klinike sprejema paciente iz širše ljubljanske in nekaterih drugih regij. Izračunali so, da pokrivajo približno milijon prebivalcev Slovenije.

Pričakujejo, da bo po spremembi velik del bolnikov SNMP takoj preusmerjen v njihovo urgentno ambulanto, med njimi denimo bolniki z vročino, bolniki, ki težko dihajo, ki kašljajo, pa tudi bolniki z drisko. Skrbi jih predvsem zaradi prostorske stiske, saj je sprejemna ambulanta klinike zelo majhna. Zato bi se lahko zgodilo, da bodo bolniki rumene stopnje na pregled morali počakati v prostorih urgence v glavni stavbi UKC.

Poudarila je, da imajo na infekcijski kliniki tudi urgenco za otroke, kjer v sezoni gripe dnevno pregledajo tudi več kot 40 otrok, ki na pregled prav tako čakajo v natrpani čakalnici. Ocenjujejo, da bi spremenjen način dela SNMP za urgentno ambulanto infekcijske klinike pomenil do 30 odstotkov večjo obremenitev, česar ne bi zmogli. Sama vseeno upa, da bo prišlo do dogovora z ZD Ljubljana.

Ob tem je spregovorila tudi o načrtovani novi stavbi infekcijske klinike, v katero se bodo, če bo vse potekalo po načrtih, vselili leta 2026.

Iz UKC sporočajo, da se bodo novemu načinu dela prilagodili, a zaradi pričakovanih večjih obremenitev bolnike in svojce prosijo za potrpežljivost in razumevanje. Ob tem so poudarili, da bodo kot doslej obravnavali vse bolnike. Življenjsko ogroženi bolniki bodo obravnavani prednostno in pravočasno.

Source
STA
Back to top button