V torek začetek množičnega testiranja – brez naročanja, izvid bo znan po 15 minutah

Po navedbah predstavnice ministrstva za zdravje testi že na voljo

Poskusno množično testiranje na novi koronavirus bi se v Ljubljani že moralo začeti, a je ministrstvo za zdravje začetek zaradi težav pri organizaciji prestavilo na jutri. Ob zamiku je predvideno, da bo množično testiranje steklo v več mestnih občinah.

 

“Začetek v množičnega testiranja se je za en dan prestavil zato, da podamo strokovna sporočila, predvsem o pomenu negativnega izvida,” je na novinarski konferenci dejala Marija Magajne z ministrstva za zdravje. Pojasnila je, da negativen izvid pomeni ugotovitev stanja v času, ko je bil bris odvzet. “Če smo bili v kakršnem koli tveganem stiku, je treba nadaljevati ukrepe, kot je veljalo doslej,” je dodala.

Po navedbah Magajne bo hitrih testov v Sloveniji dovolj. “Prihajajo sproti in so že na voljo. Če bo treba in bo zanimanja veliko, bomo splošna testiranja nadaljevali,” je napovedala. Po njenih navedbah je ljubljanska ekipa prvih 1000 testov že prevzela, do konca tega tedna pa bo v Sloveniji na voljo že nekaj 100 tisoč testov.

Ministrstvo je sicer pred več kot tednom dni izdalo javni poziv za mobilne ekipe: prijavilo se je 52 izvajalcev, ki so ponudili okrog 130 ekip. “Mobilnih timov, ki bodo izvajali testiranja, je torej dovolj,” je zatrdila predstavnica ministrstva za zdravje. Promocijsko testiranje bo sicer potekalo tri dni, torej do praznikov.

Začetek v čim več mestnih občinah

Množično testiranje bi se sicer moralo danes začeti v Ljubljani, kjer bodo na Kongresnem trgu postavili premični laboratorij, v katerem bodo lahko opravili okoli 60 testov na uro. Po napovedih vladnega govorca Jelka Kacina je sicer po zamiku začetka v načrtu, da se bo v torek množično testiranje začelo v čim več mestnih občinah oziroma v vseh, ki se bodo na to možnost pravočasno odzvale in pripravile. Lokacije za hitro testiranje v drugih mestnih središčih bodo dogovorjene danes, za manjša mesta pa tudi v prihodnjih dneh. Vsi podatki bodo javno objavljeni na spletnih straneh.

Kot je pojasnila predstavnica ministrstva za zdravje, NIJZ prepoznava tudi pozitivne izvide hitrih testov kot potrjene primere okužbe. “Če rezultat popolnoma odstopa od pričakovanih (oseba je bila npr. v tesnem stiku z okuženim, pa je negativna), se opravi dodaten PCR-test. Tudi prikazovanje oz. objavljanje se bo spremenilo: prikazovali se bodo tako PCR- kot hitri antigenski testi, a ločeno,” je pojasnila. Vsi pozitivni testiranci bodo nadaljnja navodila dobili po sistemu obveščanja NIJZ-ja,

Brez predhodnih naročil, izvid v 15 minutah

“Za zdaj se na odvzem brisa ni treba naročati – niti v Ljubljani niti v drugih krajih. Lahko se zglasimo na izbranih mestih in sledimo navodilom redarjev,” je postopek razložila Magajna. Kdor se bo želel testirati, bo moral s sabo imeti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja, izvid pa bo dobil po 15 minutah. Izvajalci bodo nato podatke pošiljali v centralni register podatkov o bolnikih, prek NIJZ-ja pa bo poslan izvid s priporočilom, kako ravnati naprej.

Ob tem bodo na lokacijah množičnega testiranja veljali enaki varnostni protokoli kot pri vsaki dejavnosti, kjer je več ljudi. Pri urejanju dejavnosti bodo pomagali pripadniki civilne zaščite. “Na območjih, kjer je epidemiološka slika slabša, bomo v naslednjih dneh skušali zagotoviti več možnosti za testiranje. Za posameznike, ki bi se želeli testirati, se bo, tako kot za zdravnike, uredila možnost prihoda na testiranje,” je rešitve zapletov zaradi omejitev gibanja na občine pojasnila Magajna.

Testiranje bo za prebivalstvo brezplačno. Stroški nabave hitrih testov so bili sicer javno objavljeni – okrog 2 evra na test. Stroški izvedbe testiranja bodo ob tem še bistveno večji. “Prve izračune bomo podali po prvih tednih: predvidevamo dodatni strošek okrog 15 evrov na test,” je pojasnila Marija Magajne. “Če bi z večjim testiranjem zmanjšali širjenje okužbe, zmanjšamo število hospitalizacij in probleme v gospodarstvu, kar meče drugačno luč na ta finančni vložek,” je dodala.

Kakšen je namen množičnega testiranja?

Množično testiranje bo že jutri steklo v večini mestnih občin. “Več mest bomo zagotovili v epidemiološko bolj ogroženih območjih,” je napovedala Marija Magajne. Foto: EPA

“Kdorkoli bo na hitrem testu pozitiven, se bo razumelo, da je okužen in bo napoten na bolniško. Moral se bo umakniti iz delovnega procesa,” je enega glavnih razlogov za uvedbo množičnega testiranja pojasnil vladni govorec. “Vlada želi ob tem tudi omogočiti vsem tistim, ki jih skrbi njihovo zdravstveno stanje, da v najkrajšem možnem času, brez čakanja na vrsto, gredo na testiranje in ugotovijo, ali so pozitivni ali negativni,” je dodal. “Zanesljivost rezultatov sicer ni tako visoka kot pri klasičnih PCR-testih, ampak za tiste, ki dvomijo, ali naj tvegajo obisk pri svojih najbližjih v času praznikov, je to vendarle neka usmeritev, ki jo lahko uporabijo,” je še dejal Kacin.

Epidemiologi računajo tudi na to, da bodo s hitrimi testi okužbe odkrili tudi pri nekaterih atipičnih primerih, v katerih ljudje nimajo nobenih simptomov, a kljub temu širijo virus. “To ne pomeni, da bo število odkritih primerov bistveno višje, a vendarle bomo našli tiste, ki bi jih sicer težko. S tem bo predstava o tem, koliko virusa imamo v družbi, kje ga je največ, zagotovo veliko bolj realna. Iz teh razlogov je prišlo tudi do zamika,” je dejal vladni govorec. Napovedal je še, da bo največ pozornosti usmerjenih v statistične regije s slabšo epidemiološko sliko. “Na splošno gledano pa so to sila dragoceni podatki, ki jih bomo imeli že do četrtka in bomo tudi na tej podlagi lahko sklepale, da se 4. januarja začne pouk v šoli za prvo triado,” je dodal.

Source
RTV MMC
Back to top button