AktualnoSlovenija

V tednu dni več kot 2200 nepripetih voznikov in potnikov

Policisti so med 8. in 14. marcem po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki in sopotniki med vožnjo uporabljajo varnostni pas. V tem obdobju so ugotovili 2246 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov oz. zadrževalnih sistemov za otroke, je policija objavila na spletni strani.

Minuli teden se je zaključila preventivna akcija Varnostni pas, s katero so policisti skupaj z agencijo za varnost prometa spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih. Policisti so ob tem tudi preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih na sprednjih in zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo.

Ugotovili so 2246 kršitev, a so v 453 primerih kršitelje samo opozorili. V 29 primerih so ugotovili, da otroci niso uporabljali varnostnega pasu, v 123 primerih pa med vožnjo niso bili pripeti v ustreznih zadrževalnih sistemih.

Glavni cilj akcije je bil povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih ter zmanjšati število mrtvih in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah. Kot so poudarili na policiji, je varnostni pas namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. “Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan,” so zapisali.

Policija pa ob tem opozarja tudi na pomen pravilnega pripenjanja. Učinkovit je namreč le pravilno zapet varnostni pas. “Ni dovolj, da ga potegnemo čez sebe in zapnemo. Izprazniti je treba tudi morebitne žepe v vrhnjih delih oblačil in preveriti, ali je varnostni pas poravnan in nameščen povsem tesno ob telesu,” so poudarili.

Source
STA
Back to top button