Slovenija

V Svobodi interpelacijo zoper Fajonovo vidijo kot poskus oviranja uspešnega dela vlade

V Gibanju Svoboda interpelacijo SDS zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon vidijo kot “očiten primer uporabe instituta interpelacije za politizacijo in celjenje strankarskih ran po bolečem porazu na volitvah”. Menijo, da skuša SDS na ta način ovirati uspešno delo vlade.

 

V Svobodi menijo, da se v SDS očitno ne morejo sprijazniti s porazom na državnozborskih volitvah. “SDS skuša tako s še enim političnim pamfletom ovirati uspešno delo vlade in krasti dragocen čas, namenjen iskanju hitrih in učinkovitih dodatnih rešitev za blažitev posledic energetske krize in draginje,” so zapisali v odzivu na vložitev interpelacije.

Dodali so, da bodo v poslanski skupini Svoboda vsebino interpelacije še proučili, so pa prepričani, da bo ministrica vse očitke “brez težav in argumentirano ovrgla”.

Interpelacijo je po seji sveta Gibanja Svoboda komentiral tudi premier Robert Golob, ki je očitke označil za “manever” SDS, ki da je “non stop v predvolilni kampanji”. “Kot opozicija imajo do tega vso pravico in se bodo pač tega posluževali, na noben način pa ti njihovi manevri ne morejo vplivati ne na trdnost koalicije, še manj pa na trdnost ali pa odločenost vlade, da dela naprej svoje ukrepe, tako kot je pravilno in tako kot smo dobili mandat na volitvah,” je dejal premier.

Pojasnil je tudi, da ni v sporu s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je izrazil nezadovoljstvo, ker da v nasprotju z zakonom o zunanjih zadevah ni bilo posveta z njim pred odločitvijo vlade za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Kot je dejal Golob, se s Pahorjem poznata “že 40 let in več” in da vsako njegovo kritiko vedno jemlje dobronamerno. Menil je, da je prišlo do “nekega spora, tam kjer ga ni”.

SDS je danes med razlogi vložitev interpelacije proti Fajonovi – to je njihova že druga interpelacija ta teden – navedla zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah ter kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala s predsednikom.

Povod za interpelacijo je afera z veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je namreč nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve.

Source
STA
Back to top button