V Strunjanu na ogled slike Toma Vrana

V Galeriji Talaso Strunjan je od danes do 5. maja na ogled razstava akademskega slikarja Toma Vrana z naslovom Abstraktni kolorizem. Predstavlja podobe, ki so nastajale večinoma v zadnjem letu. Vran pri tem ostaja zvest izbranemu načinu izraznosti, ki je njegovo likovnost opredelila že v zgodnjih fazah ustvarjalnosti.

Abstraktni kolorizem je način, ki Vrana opredeljuje od sredine 70. let minulega stoletja. Abstraktno slikovno polje z razvejano strukturo izraznih komponent je njegov atribut. In kljub temu, da se je njegova podoba skozi čas v določeni meri spreminjala in razvijala, je avtor vseskozi ohranjal zastavljeno izhodiščno načelo. Predstavljen slikarski cikel predstavlja spevno nadaljevanje, a hkrati zanimiv odsev in združitev dosedanjega slikarjevega dela. Koloristični izbor in zastavljena forma jasno odkrivata avtorjevo roko, utečeno izvedbeno prakso in izdelano slogovnost, je o razstavi zapisal umetniški vodja Galerije Insula Dejan Mehmedovič

Kromatske medbarvne relacije, ki jih precej dobro poznamo iz umetnikovih slik predhodnih obdobij, se v najnovejših delih prelivajo nekoliko drugače. Občutek imamo močnejše zapolnjenosti volumna, ki nastopa s centralizirano kompozicijsko shemo, kjer so namensko sproščene vse prostorske koordinate. Prepuščeni dinamični razvejanosti forme se kot gledalci znajdemo pred slikovnim poljem podobe, ki se razvija v vse smeri.

Relacije ustvarjajo hoteni ritem, ki izkazujejo umetnikovo dolgoletno veščino, saj Vran kljub vehementni izvedbeni maniri obvladuje podobo in sledi lasni stilni izpeljavi. Ekspresivna intenca v izrazu je pri Vranu konstanta, vsekakor pa dosežena ‘spevnost’, ki temelji na čistosti barvne lestvice, varira v mehkobi in odprtosti. Vsebinsko se kompleksna abstraktna konceptualnost neposredno ujame v simboliko in izpoved barvne govorice.

Ubrana eruptivnost nosi izjemno sugestivno moč v optični izraznosti, ki temelji na izhodiščnih likovnih elementih. Izpovedna lirična, barvna poetika nas tudi tokrat popelje v svetove brezmejnega, brezčasnega, fantazme, je o Vranovih slikah še zapisal Mehmedovič.

Tomo Vran (1946) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1972. Od leta 1980 deluje kot svobodni umetnik. Od leta 1981 je svoja dela predstavil na okoli sto osebnih razstavah in sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Imel je več odmevnih samostojnih predstavitev v Evropi in Kanadi. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj.

Source
sta.si
Back to top button