V strankah opozicije s prvimi analizami rezultatov nedeljskih glasovanj

Po nedeljskih evropskih volitvah so prve analize doseženih rezultatov v ponedeljek opravili v strankah opozicije. Zvečer sta tako zasedala izvršilna odbora SDS in NSi, v obeh strankah pa ocenjujejo, da so z izidi evropskih volitev lahko zadovoljni. Podrobnejše analize rezultatov je pričakovati še v prihodnjih tednih.

V SDS, ki je s 30,64 odstotka dobljenih glasov oz. štirimi osvojenimi poslanskimi mandati na nedeljskih evropskih volitvah slavila, ocenjujejo, da so z rezultatom lahko zadovoljni.

V Evropski parlament se je ob zdajšnjima evropskima poslancema Romani Tomc in Milanu Zveru s preferenčnimi glasovi uspelo prebiti poslancu Branko Grimsu, ki je bil sicer peti po vrsti na kandidati listi, ter Zali Tomašič, ki ji je preboj v Bruselj uspel z repa kandidatne liste. Ob tem je presenetila tudi s številom zbranih preferenčnih glasov, med kandidati SDS jih je takoj za nosilko liste Tomc prejela največ izmed vseh kandidatov SDS, tudi tistih z več politične kilometrine.

Če so v največji stranki opozicije pomirjeni z rezultatom, pa medtem predsednik stranke Janez Janša na družbenih omrežjih opozarja na nepravilnosti, do katerih bi lahko prišlo pri sami izvedbi volitev.

Prve povolilne vtise pa so v ponedeljek zvečer pretresali tudi v NSi. “Prevladalo je zadovoljstvo, da smo ohranili status evropske parlamentarne stranke. Je pa izvršilni odbor sprejel sklep, da volilni štab pripravi podrobnejšo analizo volitev in volilnih rezultatov,” so za STA zapisali v NSi, ki je s 7,66 odstotka glasov osvojila en poslanski mandat.

V Bruselj tako odhaja prvak stranke Matej Tonin. Vprašanja, kako bo v prihodnje stranko vodil iz Evrope, naj na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora še ne bi odpirali. Čas za pogovor o tem naj bi tako sledil še v tednih do jesenskega volilnega kongresa stranke. Tonin je sicer po izvolitvi na vprašanje, ali bo ostal predsednik stranke, odgovoril, da o tem vedno odločajo člani in članice NSi.

Back to top button