V srednjih šolah veseli vrnitve dodatnih dijakov, te nekoliko skrbijo preverjanja znanja

V srednjih šolah je ponovno bolj živahno, saj se je po skoraj petih mesecih pouka na daljavo v šole vrnila še približno polovica dijakov od 1. do 3. letnika. Nekateri so v izjavah za STA izrazili veselje ob vrnitvi in srečanju s sošolci, jih pa nekoliko skrbijo preverjanja znanja. Ponekod so teste, ki bi jih morali pisati danes, prestavili.

“Občutki so super, po dolgih štirih mesecih bomo spet videli vse sošolce, učiteljice. Z nekaterimi sošolci smo se sicer že prej družili. To, kar ne bo preveč fajn, je, da pišemo teste,” je za STA dejal dijak II. gimnazije Maribor Marko. Povedal je, da bi že danes morali pisati spis prvi dve uri, ampak so ga k sreči prestavili. Po petih mesecih pouka na daljavo po njegovem mnenju znanje ni ravno enako, kot če bi imeli normalni pouk.

Tudi Eva, ki je dijakinja iste gimnazije, je vesela, da bo po dolgem času videla sošolce in sošolke, saj so doma iz različnih krajev in se niso dosti videli. Tudi njo nekoliko skrbijo preizkusi znanj v tednu, ko bodo v šoli. Jo pa hkrati tudi zanima, ali je od pouka na daljavo sploh odnesla dovolj znanja. Kot je še ocenila za STA, bi se po njenem mnenju dijaki morali v šole vrniti prej, kot so se dejansko.

“Pogrešal sem pouk, ne veselim pa se ocenjevanj,” je za STA dejal tudi neimenovani dijak Prve gimnazije Maribor, ki pa se zelo veseli srečanja s sošolci. Prehod nazaj v šolo po njegovem mnenju ne bo zahteven, saj bodo že po tednu dni spet teden dni doma. Glede petmesečnega pouka na daljavo pa je dejal, da mu je bilo všeč to, da je imel učilnico manj kot meter od svoje postelje, manj všeč pa to, da so veliko časa preživeli pred računalniki.

Vrnitve dijakov so zelo veseli na šolah. “Na Gimnaziji Celje – Center imamo danes dvojni praznik … 8. marec, dan žensk, in pa ‘tretji’ prvi šolski dan v tem šolskem letu, po 1. septembru, ko smo vsi prvič sedli v šolske klopi, 22. februarju, ko so se po 16. tednih vrnili maturantke in maturanti, in današnji, ko se vrnili tudi dijaki nižjih letnikov. Šola je končno oživela v smehu in radosti ob ponovnem snidenju,” je za STA navedel ravnatelj te gimnazije Gregor Deleja.

Ocenil je, da po slabih petih mesecih dela na daljavo ponovni začetek pouka v šolah predstavlja svojevrsten izziv, pa tudi dodaten stres, saj se hkrati začenja tudi zadnji del šolskega leta.

“Močno upam, da bomo učiteljice in učitelji znali skupaj z našimi dijaki zagotoviti mehek in uspešen prehod v novo rutino, ki jo bomo najprej morali znova usvojiti. Le tako bo delo lahko učinkovito in vključujoče,” je dodal ravnatelj gimnazije, kjer doslej še niso imeli pozitivnega testa na novi koronavirus med učitelji. Želijo si, da tako ostane tudi naprej.

Da so ponovnega začetka pedagoškega procesa v živo vsi veseli, je za STA povedala tudi ravnateljica srednje ekonomske šole na Šolskem centru Ptuj Darja Harb. Zaradi šolanja po modelu C imajo danes na šoli zaključne letnike, ki so bili tam že nekaj časa, danes pa so se jim priključili še dijaki dela ostalih, kar se razlikuje od programa do programa.

“Tam, kjer je veliko praktičnega pouka, smo gledali na to, da se je v šolo vrnilo čim več teh dijakov, ob tem pa smo gledali tudi na to, da smo k pouku v živo ta teden vrnili tudi čim več prvih letnikov, ki so bili najmanj v šoli,” je dejala ravnateljica od nedavnega združenih ekonomske in biotehniške šole. K omenjenemu šolskemu centru sicer spadata še elektro in računalniška šola ter strojna šola.

Ostali dijaki so ta teden še doma in delajo na daljavo kot doslej, v prihodnjem pa se bodo zamenjali. Kot je še povedala Harbova, zaenkrat nimajo nobenih večjih težav pri upoštevanju ukrepov s strani dijakov, morda je treba včasih kakšnega dijaka na to spomniti.

Tudi na Gimnaziji Nova Gorica so veseli vrnitve dijakov v šolo, je za STA povedal ravnatelj Andrej Šušmelj. Pravzaprav se bodo dijaki prvih in dveh drugih letnikov v šolo vrnili v torek. Danes namreč četrtošolci pišejo predmaturitetni preizkus znanja iz matematike, zato za ostale ni dovolj prostora, manj pa je na voljo tudi učiteljev. Približno deset odstotkov njihovih učiteljev je že prebolelo covid-19. Šušmelj je zadovoljen z odzivom na cepljenje, saj je se prijavilo kar 62,5 odstotka vseh učiteljev. Vseh zaposlenih na šoli je 70.

Novogoriško gimnazijo sicer obiskujejo tudi dijaki, ki živijo v sosednji Italiji. Slednji spadajo med izjeme in lahko državno mejo prehajajo s potrdilom, ki jim ga bodo izdali na šoli. Težave pa bi lahko imeli njihovi spremljevalci, ki morajo dosledno spoštovati pravila za prehajanje meje z Italijo, na kar so dijake že opozorili.

V Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) pozdravljajo vrnitev dijakov v srednje šole. “Nekateri so morda navdušeni malo manj, drugi malo bolj nad vrnitvijo v šole, a pod črto jih je večina kar zadovoljna. Vedo namreč, da je kakovost šolanja v živo neprimerljiva s šolanjem na daljavo, ob tem pa so tukaj še druge pomembne plati, predvsem socialno življenje oziroma stik s prijatelji in sošolci,” je za STA dejal podpredsednik DOS Oskar Škulj.

Dijaki so po njegovih besedah pripravljeni spoštovati vse priporočene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Pred časom so na dijaški organizaciji pripravili posvet s predstavniki večine srednješolskih zavodov, ki so vsi po vrsti zatrjevali, da bodo dijaki tako prispevali k izboljšanju razmer, saj je nošenje mask v šolah v teh okoliščinah še najmanjše zlo.

Source
STA
Back to top button