Slovenija

V ŠOS želijo na petkovem sestanku z odgovornimi doseči sproščanje ukrepov za študente

V ŠOS bodo na petkovem sestanku s predstavniki treh ministrstev, NIJZ in strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje poskušali doseči sproščanje ukrepov na visokošolskih zavodih in normalizacijo študija, ob upoštevanju izjem za tiste, ki se ga v živo ne morejo udeležiti. Želijo tudi, da vlada prisluhne njihovim predlogom ukrepov.

Kot so v ŠOS navedli za STA, bodo na sestanku zagovarjali tudi povečan obseg dejavnosti na področju nudenja pomoči študentom v duševnih ali psihosocialnih stiskah. Nekatere raziskave so namreč pokazale, da je psihološki položaj študentov vse slabši. Tako predlagajo razširitev dejavnosti za blaženje duševnih stisk študentov na ravni države in dodatne prilive za izvajanje programov Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) s tega področja.

Želijo si tudi, da bi odgovorni upoštevali njihove predloge za naslednje pakete ukrepov, ki bi izboljšali materialni in socialni položaj študentov. Med drugim predlagajo nadomestilo za izpad dohodka iz naslova študentskega dela ter subvencije za bivanje na trgu pri zasebnikih in nakup potrebne informacijsko-komunikacijske opreme.

Kot je danes povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec bo petkovo srečanje s predstavniki ŠOS potekalo na daljavo, na njem pa bodo poleg nje sodelovali še minister za zdravje Janez Poklukar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Na srečanju nameravajo predstavnikom študentov predstaviti svoje videnje morebitnega vračanja študentov v predavalnice in prisluhniti njihovim argumentom. Vračanje študentov v predavalnice je sicer po besedah ministrice ena od njihovih prioritet, a si želijo, da poteka varno. Študenti so se lahko sicer predavanj v živo nazadnje udeležili v oktobru, ko so predavanja za del študentov potekala v predavalnicah, za del pa na daljavo.

Da je položaj študentov zaradi tega vse slabši, so danes v izjavi opozorili tudi v Mladem forumu SD in Društvu študentov invalidov. Predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek je opozoril na duševne stiske, s katerimi se srečujejo študentje, pa tudi drugi mladi. Pozval je k sklicu nujne seje odbora DZ za zdravje, na kateri želijo od vlade izvedeti, kaj bo naredila na tem področju.

Predsednik Društva študentov invalidov Amir Alibabič pa je opozoril, da je NIJZ invalidne osebe potisnil v njihove domove in jim svetoval, naj se izogibajo kakršnemu koli stiku, kar pa le še dodatno povečuje njihovo anskioznost, tesnobo in depresijo.

Source
STA
Back to top button