V sojenju zaradi zaseženega heroina poslušali izpovedi prič

Na koprskem sodišču se je nadaljevalo ponovljeno sojenje zaradi 300-kilogramske pošiljke heroina, ki so jo leta 2018 zasegli v Luki Koper. Ob nenavzočnosti obtoženih so prisluhnili posnetkom izpovedi nekaterih prič. Medtem je ljubljansko sodišče po poročanju Primorskih novic obtoženemu Aleksandru Vettorazziju “zamrznilo” 200.000 evrov terjatev.

 

 

Na današnji narok ni pristopil nihče od trojice obtoženih. Sicer pa že od začetka ponovljenega sojenja na sodišču ni bilo domnevnega naročnika pošiljke heroina Vettorazzija.

Tako so danes poslušali posnetke izpovedi več prič, ki so sodelovale pri pregledu zabojnika, v katerem so med vrečami z lepilom za keramične ploščice odkrili prepovedano drogo. Uslužbenec Fursa Damjan Rajčič se je spomnil čudnih vonjav ob odprtju zabojnika, in sicer je po njegovih besedah šlo za specifičen, kisel vonj. “Vedeli smo, da lepilo za ploščice nima takšnega vonja,” je dejal.

V okviru današnjega naroka so prisluhnili tudi posnetkom pričanj policistov Dejana Mirkoviča in Dejana Grandiča iz policijske ekipe, ki je prevzela pregled kontejnerja od Fursa.

Kot danes poročajo Primorske novice, je sicer Specializirani državno tožilstvo konec lanskega leta proti Vettorazziju vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora, ljubljansko okrožno sodišče pa je nato v Uradnem listu in na spletni strani objavilo oklic o začetku postopka odvzema premoženja za Vettorazzija.

Ljubljansko sodišče je na podlagi vložene tožbe že izdalo sklep o začasnem zavarovanju premoženja ter “zamrznilo” 200.000 evrov terjatev, ki jo ima Vettorazzi do družbe Emar, z obrestmi v višini dobrih 190.000 evrov vred. Sodišče je Emarju s sklepom prepovedalo, da bi Vettorazziju ali komu drugemu po njegovem nalogu ali pooblastilu izplačalo omenjeno terjatev, še navaja časnik.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja 2019 prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina Aleksandra Vettorazzija. Še en osumljenec je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel Vettorazzi.

Source
STA
Back to top button