HeadlineSlovenija

V soboto 884 okužb, umrlo 39 bolnikov. Janša: “V naslednjih tednih ne potujte v tujino.”

Prehajanje občinskih in regijskih meja bo za božič in silvestrovo predvidoma dovoljeno

Poudarki zgodbe
  • Petek - 1427 Četrtek - 1512 Sreda - 1624 Torek - 2107 Ponedeljek - 1524 Nedelja - 431 Sobota - 830

V soboto je bilo ob 2646 testih na novi koronavirus potrjenih 884 okužb, kar pomeni, da je bilo pozitivnih kar 33,4 odstotka testov. Umrlo je 39 bolnikov s covidom-19.

 

Po podatkih vlade je bilo v soboto hospitaliziranih 1214 ljudi, na intenzivni negi je bil 201 bolnik. Umrlo je 39 bolnikov s covidom-19, iz bolnišnice pa so odpustili 41 ljudi.

Nam poznanih aktivnih primerov okužbe je 20.047, kažejo podatki covid-sledilnika.

Prejšnjo soboto je bilo 830 okužb, torej primerljivo.

Kljub temu podatki zadnjih nekaj dni kažejo, da se po daljšem času stagniranje počasi obrača navzdol. Vprašanje ostaja, kakšen bo vpliv zadnjega rahljanja ukrepov in druženja ljudi čez praznike.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je bilo v petek 1351, kar je 43 manj, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je bila v 958, kar je devet manj kot dan prej.

Foto: Twitter/posnetek zaslona

Dovoljeno druženje največ šestih odraslih iz dveh gospodinjstev

Vlada je v soboto sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prihajajočimi prazniki. V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oziroma regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih. Tak režim bi lahko ob stabilnih razmerah veljal tudi za silvestrovo.

Možnost druženja na zasebnih površinah z ljudmi iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je druženje omejeno na največ šest odraslih (otroci do 15. leta so izvzeti), bo veljala 24. in 25. decembra ter v primeru stabilne ali boljše epidemiološke slike 31. decembra in 1. januarja.

Po obisku samoizolacija za najmanj sedem dni

Gibanje med občinami in regijami bo ob upoštevanju teh pogojev sproščeno od 24. decembra opoldne do 25. decembra do 20. ure ter od 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure.
Kot je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bodo tako omogočeni obiski najbližjih, nikakor pa ne množična praznovanja. Vlada ob tem ponovno poziva vse, naj na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. Vsem, ki se bodo med prazniki družili s člani drugih gospodinjstev, svetujejo, da se po stiku oziroma obisku samoizolirajo.

Na to je opozoril tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “Nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč razmer v tednu dni prej. V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum. Med božičnimi prazniki bodo možni tudi obiski med člani več gospodinjstev, vendar prosimo vse, ki bodo to možnost izkoristili, da se po obiskih samoizolirajo vsaj za 7 dni. Le v primeru izboljšanja bo mogoče vrtce in šole vsaj delno odpreti po praznikih.” Ob tem je pozval vse, da v naslednjih tednih ne potujejo v tujino, še posebej ne v države Balkana, ker je epidemiološka slika povsod slaba. “Pogoji za vstop v Slovenijo (in večino drugih držav EU v soseščini) bodo med in po praznikih zaostreni,” je dodal Janša.

Prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah ostaja v veljavi, tako bo tudi za silvestrovo. Prav tako velja prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in izvajanja ognjemetov.

Po 24. decembru se zapirajo nekatere trgovine

Med prazniki se znova oži dostopna ponudba blaga in storitev. Od 24. decembra do 4. januarja oziroma do 10. januarja, če se epidemiološka slika ne bo izboljševala, bodo zaprte vse storitvene dejavnosti, pri katerih se ni mogoče izogniti telesnim stikom.

V tem času se znova zapirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, izdelki za osebno nego in čiščenje, lekarne in trgovine z medicinskimi pripomočki, bencinski servisi, banke in pošte ter dimnikarske službe. Obratovale bodo dostavne službe, dovoljen bo prevzem blaga, razen alkohola.

Šole ostajajo do 4. januarja na počitnicah, če se bo epidemiološka slika izboljšala, pa bi po tem datumu lahko šli v šolo učenci prve triade. Takrat bi lahko znova v večjem obsegu, torej ne le za nujno varstvo, znova začeli delovati tudi vrtci.

Vse druge omejitve na področju športa in kulture ter režim na meji ostajajo nespremenjeni. Enako velja za javni prevoz in obvezno namestitev razkuževalnikov rok v večstanovanjskih stavah.

Spodbujanje h kolektivnemu dopustu

Delodajalce v zasebnem sektorju je vlada pozvala, naj se, če je to mogoče, v času od 24. decembra do 10. januarja odločijo za kolektivni dopust in organizacijo dela od doma. Organi državne uprave pa bodo med 24. decembrom in 4. januarjem opravljali samo najnujnejše dejavnosti.

Source
RTV MMC

Povezani Članki

Back to top button