V Sloveniji raziskanih 14.000 jam. Vsako leto odkrijejo 500 novih.

Jame letno obišče okoli 150 milijonov turistov

Letos pod geslom Raziskujmo, spoznavajmo in varujmo poteka mednarodno leto jam in krasa. Gre za iniciativo Mednarodne speleološke zveze (UIS), ki je neprofitna organizacija s sedežem v Postojni.

Jame in kras so dom najbolj raznolikim, pomembnim in redkim ekosistemom na Zemlji in s tem podpirajo biotsko raznovrstnost nad in pod površjem, so v publikaciji ob mednarodnem letu jam in krasa zapisali pri UIS-ju. Na stotine jam po svetu odprtih tudi za turizem, pri čemer se številne uvrščajo pod okrilje Unescove svetovne dediščine. Po podatkih zveze jame letno obišče okoli 150 milijonov turistov.

Izpostavili so še, da kraški vodonosniki, ki izoblikujejo tudi največje izvire, zagotavljajo pitno vodo za okoli 20 odstotkov svetovnega prebivalstva. Kot je v Odmevih poročala Barbara Renčof, je v Sloveniji raziskanih že 14.000 jam – vsako leto odkrijemo 500 novih. A v njih jamarji ne vidijo samo lepot: “Odkrivamo tudi vse večjo onesnaženost, ta je predvsem relikt preteklosti. Predvsem po drugi svetovni vojni so se ljudje zatekali k temu, da so odpadke odlagali v kraških jamah. Seveda pa so ta dejanja vidna tudi letos,” je dejal Jure Tičar z Jamarske zveze Slovenije.

Upravljanje jam vpliva na svetovno gospodarstvo

Z iniciativo želijo v UIS-ju izboljšati razumevanje javnosti o tem, kako se jame in kras vsak dan dotaknejo življenja milijard ljudi.

Prav tako želijo spodbujati pomen jam in krasa skozi trajnostni razvoj, še posebej na področju kakovosti in količine pitne vode, kmetijstva, geo- in ekoturizma ter naravne in kulturne dediščine. Prikazati želijo, zakaj raziskovanje in primerno upravljanje jam in krasa pomembno vpliva na svetovno gospodarstvo in kvaliteto okolja ter zgraditi široko mrežo izobraževalnih aktivnosti, povezanih z znanostjo o jamah in krasu.

Eden od ciljev je tudi ozaveščanje o pomenu interdisciplinarnosti znanosti o jamah in krasu ter njihovega upravljanja ter s tem poudariti interakcije med različnimi vejami znanosti in upravljanja, ki so potrebni v prihodnjem raziskovanju, poučevanju in varovanju okolja. Ciljajo tudi na vzpostavitev trajnih partnerstev, ki bodo zagotavljala, da se bodo aktivnosti, cilji in dosežki mednarodnega leta jam in krasa nadaljevali tudi v prihodnosti.

Mednarodno zvezo sestavlja 54 nacionalnih jamarskih organizacij.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button