Slovenija

V skupnosti varstveno-delovnih centrov tudi zahteve po zvišanju plač

V Skupnosti varstveno-delovnih centrov (VDC) Slovenije so na letni skupščini oblikovali vrsto zahtev do pristojnih. Med drugim zahtevajo upoštevanje zakona o socialnem varstvu in drugih predpisov ter polno financiranje kadrovskih normativov in zvišanje plač zaposlenih. Sami pa so se zavezali, da bo v središču njihove dejavnosti ostal uporabnik.

Letno skupščino skupnosti so izvedli v okviru strateškega srečanja direktorjev VDC, na njej pa so dorekli strateške usmeritve s ciljem, “da v središču dejavnosti ostane uporabnik po načelu S teboj sem jaz, ne pa same institucije, svojci, različna društva in ostali deležniki, ki moramo povezano delovati, a ne pozabiti, zakaj smo tu”, so zapisali današnjem v sporočilu za javnost.

Da bo ta cilj uresničljiv, pa od pristojnih zahtevajo takojšnjo profesionalizacijo skupnosti in takojšnje upoštevanje. V tej luči izpostavljajo zagotovitev 100-odstotnega financiranja veljavnih kadrovskih normativov, saj da jim sedaj v povprečju financirajo 80 odstotkov. Zahtevajo pa tudi zagotovitev stalnih investicijskih sredstev za nadomeščanje kombi vozil in ostalih osnovnih sredstev v storitvi vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, kjer nimajo priznane amortizacije.

Zahtevajo tudi zvišanje plač zaposlenih glede na plače osebnih asistentov. “Naš zaposlen hkrati podpira na primer pet uporabnikov, popoldne pa ima vsak od teh uporabnikov osebnega asistenta, ki je bolje plačan od zaposlenega, ki skrbi v dopoldanskem času za peterico hkrati. Šofer v kombiju hkrati vozi tudi po osem uporabnikov z različnimi zdravstvenimi tveganji, pa ima plačilo za šest plačnih razredov nižje od osebnega asistenta,” so navedli.

Zahtevajo tudi takojšnjo sistemsko vzpostavitev presoje koristi uporabnika, ki zapušča oz. zmanjšuje število ur prisotnosti storitev v VDC, zato da imajo svojci dovolj ur za zaposlitve kot osebni asistenti uporabnikov. “Podpiramo možnost izbire uporabnika, ne pa vseh drugih namesto njega,” so navedli.

Dodali so še zahtevo, naj se morebitne spremembe zakonodaje na področju socialnega varstva, dolgotrajne oskrbe in zdravstva uskladijo s potrebami uporabnikov ter dognanji stroke oziroma izvajalcev.

Napovedali so še, da bodo predvidoma septembra organizirali vseslovenski posvet S teboj sem jaz.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button