V SDS opozarjajo na porast nadlegovanja in groženj poslancem

Poslanci SDS so danes spregovorili o nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni v zadnjem času. Da se nasilje nad poslanci stopnjuje, je na Twitterju opozoril tudi premier Janez Janša. Potrebna bo seja DZ ali Sveta za nacionalno varnost ali oboje, na kateri naj policija in tožilstvo pojasnita, kako bosta zaustavila to spiralo nasilja, meni.

O nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni, ko so prihajali oz. zapuščali parlament, so danes spregovorili poslanki Mojca Škrinjar in Alenka Jeraj ter poslanec Janez Moškrič.

Kot je povedala Škrinjarjeva, jo je po tistem, ko je pri parlamentu izstopila iz avtomobila, nagovorila ženska ter jo najprej napadla verbalno, nato pa se začela še zaletavati vanjo z ramo. Ženska ji je tudi sledila, pri čemer je ponavljala grožnje, da ne bo mogla več mirno spati in da vedo, kdo je. Za zaščito je poslanka poprosila policista, ki je bil na travniku ob nekaterih protestirajočih, a ji je pojasnil, da varuje shod in naj nadlegovanje prijavi na centrali na Tavčarjevi.

Jerajeva je pojasnila, da so jih prejšnji teden, ko so poslanci obravnavali novelo zakona o nalezljivih boleznih, pred vrati pričakali protestniki, mimo katerih so morali do vhoda v parlament, kar je bilo zelo neprijetno, saj so se zaletavali vanje in podobno. “Pri tem nas nihče ni zaščitil, tako ne varnostniki v parlamentu kot tudi ne policija, ki je bila tam,” je opozorila Jerajeva in dodala, da je bila kot kolegi tudi sama deležna groženj, da vedo, kdo so, kje živijo.

Podobno izkušnjo pa ima tudi Moškrič. Pretekli teden, ko je zapuščal parlament, se je, kot je povedal danes, spustil v prijazno diskusijo z nasprotniki cepljenja, v ponedeljek, ko je prav tako odhajal iz parlamenta, pa je nato ta ista skupina vpila, da je to tisti poslanec, ki trdi, da bosta samo cepivo in precepljenost rešila problem covida-19. Pojasnil jim je, da ostaja pri tem stališču in jim zaželel lep dan, a so “še naprej padale žaljivke, med žaljivkami pa tudi grožnja: vemo, kje živiš, najprej bomo tvoje domače, potem pa še tebe”.

“Te stvari niso sprejemljive, nikomur se ne sme groziti, ne nam poslancem, ne komurkoli v tej državi,” je poudarila Jerajeva, ki pričakuje, da bodo ustrezni organi ukrepali, kot morajo in kot jim narekuje zakon. “Mi smo opozarjali že dolgo, ko se je začelo tolerirati napise smrt janšizmu, da bo to privedlo do nadaljevanja,” je še izpostavila Jerajeva

Škrinjarjeva pa je ocenila, da se je začelo že v parlamentu in se je pač to preselilo na ulico. Po besedah Jerajeve so se ob dogajanju v DZ večkrat obrnili tudi na predsednika DZ, a niso kam daleč prišli. Vendar pa se po mnenju Jerajeve vseeno vse ni začelo v parlamentu, ampak je veliko tudi na socialnih omrežjih.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button