Slovenija

V SDS odločitev ustavnega sodišča spoštujejo, časa za odpravo neskladja po oceni NSi dovolj

V SDS po besedah poslanke Alenke Jeraj odločitev ustavnega sodišča, ki je ugotovilo neustavnost dela zakona o nalezljivih boleznih, spoštujejo, zato si bodo prizadevali, da se neskladje z ustavo odpravi. Jožef Horvat iz NSi meni, da je dva meseca dovolj časa za odpravo neskladja. V SMC so presenečeni, da je neskladje ugotovljeno šele po 26 letih.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je v današnjem odzivu na objavljeno odločitev ustavnega sodišča izpostavila, da je bil zakon o nalezljivih boleznih, ki je trenutno v veljavi in na podlagi katerega so bili sprejeti vladni odloki o omejitvah zbiranja in gibanja, sprejet leta 1995.

“In do sedaj ni bilo ugotovljeno, da bi bilo z njim karkoli narobe, da bi bil neustaven. In v skladu s tem je ravnala tudi vlada in tudi v nadaljevanju sprejemala ukrepe in odloke, ki so temu sledili,” je dejala Jerajeva. Dodala je, da ocenjujejo, da je vlada delovala v skladu z veljavno zakonodajo in v skladu s pooblastili, ki jih kot izvršilna oblast ima. Zdaj pa je na vrsti DZ, da zakon popravi.

“V SDS to odločitev spoštujemo, zato si bomo prizadevali, da se ta neskladja odpravijo, seveda pa je za to potrebno pripraviti ustrezno spremembo zakona, ki ga bo sprejel DZ,” je dejala Jerajeva. Glede na to, da je sodišče neustavnost dela zakona ugotovilo po 26 letih, se po besedah Jerajeve “lahko vprašamo o učinkovitosti, predvsem pa pravočasnem delovanju najvišjega organa sodne veje oblasti”.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je glede odločitve ustavnega sodišča dejal, da se je treba za boljše razumevanje zavedati, da je epidemija Slovenijo, Evropo in svet vrgla s tečajev in da na to nismo bili pripravljeni. In da tudi nekateri naši zakoni niso upoštevali, da lahko nastopi epidemija v takšnih dimenzijah, kot smo jim bili in smo jim še priča.

Po Horvatovih besedah je ustavno sodišče ugotovilo, da “en majhen delček” zakona ni v skladu z ustavo, ker gre za staro besedilo, star zakon, ki pač ni upošteval okoliščin, kot smo jim priča.

“Nič tragičnega, ni potrebno zganjati nobene shizofrenije, kot vidimo pri naših političnih konkurentih,” je še komentiral Horvat. In pojasnil, da to ni nič tragičnega, ker ustavno sodišče ni ustavilo določb zakona o nalezljivih bolezni, ampak je, nasprotno, eksplicitno povedalo, da se te določbe kljub neskladju z ustavo lahko uporabljajo tudi naprej. In dva meseca je po njegovih besedah dovolj časa, da bo državni zbor neskladje z ustavo tudi odpravil.

Na ostre očitke opozicije pa je odgovoril še, da so to prazni očitki, ki so jih že vajeni. “Nimajo prav nobene argumentacije. Zanimivo je, da so tukaj najbolj glasni tisti, ki so puško vrgli v koruzo takrat, ko je naši državi, našim ljudem bilo najtežje,” je še dejal Horvat.

Prek Twitterja so se na odločitev ustavnega sodišča odzvali tudi v poslanski skupini SMC, kjer so zapisali, da jih nekoliko preseneča, da je šele po toliko letih ugotovljeno neskladje z ustavo. “Kriviti to vlado za določbe, sprejete leta 1995, je neresno, pa vendar v teh časih že povsem pričakovano,” so zapisali.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button