V Ravnikar Gallery Space razstava umetnice mlajše generacije Ivane Bajec

Poudarki zgodbe
  • Ivana Bajec (1990) ustvarja na področjih risbe, grafične umetnosti in slikarstva. Diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je zaključila še podiplomski študij slikarstva. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Romuniji ter v Nemčiji. Trenutno pripravlja serijo risb za razstavo, ki jo bodo letos odprli v Hiši kulture v Pivki.

V Ravnikar Gallery Space so na ogled dela umetnice mlajše generacije Ivane Bajec, ki se prvič predstavlja s samostojno razstavo. Postavitev z naslovom Avgust je bila zasnovana prav za premierno predstavitev. Razstavljena slikarska platna učinkujejo kot umetničin slikovni dnevnik, iz katerega je mogoče razbrati spomin na minulo poletje.

Prispodoba umetniških del kot slikovnega dnevnika neizbežno razkriva, da gre za skrbno premišljen poskus dokumentacije spominov, poskus zabeleženja različnih fragmentov, drobcev dogodkov in občutenj iz te enkratne epizode poletne idile, so ob razstavi, ki bo odprta do 10. februarja, zapisali v galeriji.

Glavno vodilo v procesu ustvarjanja umetniških del kljub sanjavi osebnoizpovedni noti ostaja želja po zabavi, ki prežema umetničin duhovit in mestoma provokativen likovni jezik, osvobojen pritiska družbenega komentarja. Kljub individualnim prepoznavnim figuralnim elementom njen t. i. slikovni dnevnik, kot so zapisali v galeriji, “beremo brez legende”.

Posamična slikarska dela so sestavljanka abstrakcije in izmuzljivih podob, ki tvorijo prijeten vizualni nered, zaznamujejo pa jih nežne in tople barvne sheme. Vizualni svet Ivane Bajec je obmorski paradiž, v katerem je moč zaznati tudi neizogibno melanholično vzdušje, s katerim je umetnica ujela esenco avgustovskih noči, ko je poletje v zadnjih izdihljajih.

“Brez dobre mere samoironije bi slikarska dela lahko zgolj zrcalila klišejske podobe burne ljubezenske zgodbe, a so zahvaljujoč domiselni uravnoteženosti duhovite sentimentalnosti meditativen, dražljiv, predvsem pa bežen in bledeč vpogled v intimo med dvema osebama,” so še zapisali v galeriji.

Source
sta.si
Back to top button