V programu Mladi za napredek Maribora letos 270 raziskovalcev

V okviru programa Mladi za napredek Maribora, ki ga ob podpori mestne občine izvaja Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor, je letos na različnih področjih raziskovalo 270 osnovnošolcev in dijakov. Na današnji prireditvi v Narodnem domu Maribor bodo razglasili rezultate in podelili nagrade najboljšim mladim raziskovalcem, mentorjem in šolam.

Letos je bilo po navedbah ZPM Maribor oddanih skupno 178 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov, ki jih je pripravilo več kot 160 mentorjev in 270 mladih avtorjev na 29 področjih raziskovanja. Osnovnošolce so najbolj zanimala področja sociologije, psihologije in zgodovine, srednješolci so posegali po številnih področjih.

Kot ocenjujejo ocenjevalne komisije, so raziskovalne naloge in inovacijski predlogi tudi letos na visoki kakovostni ravni, pri ZPM Maribor pa si želijo predvsem, da bosta ustvarjalnost in inovativnost mladih našla potrditev in uresničitev tudi v gospodarstvu in družbi nasploh.

Na zaključni prireditvi, na kateri bodo za kulturni program poskrbeli letošnji ali nekdanji raziskovalci, bodo razglasili rezultate in podelili nagrade. Na prireditvi bo avtor najboljše raziskovalne naloge med osnovnošolci prejel nagrado ZPM Maribor, med srednješolci pa nagrado Mestne občine Maribor, nagrado dr. Brede Žerjal. Razglasili in podelili bodo tudi nagradi naj šola in naj mentor.

Program Mladi za napredek Maribora je lani beležil 40 let obstoja. V vseh teh letih je v programu sodelovalo več kot 16.500 mladih avtorjev. Pri delu jim je pomagalo več kot 6000 mentorjev, skupaj so pripravili in oddali več kot 8200 raziskovalnih nalog.

Raziskovanje mladih v programu Mladi za napredek Maribora poteka vsako šolsko leto od šolskega leta 1983/84, sprva v organizaciji Mestne občine Maribor, od 2007 pa pod okriljem ZPM Maribor. Program spodbuja in širi ustvarjalnost in inovativnost mladih, jih uči samostojnega raziskovalnega dela in po navedbah koordinatorice programa Urše Žiger tudi vzbuja zavest o soodgovornosti za razvoj okolja, v katerem živijo.

Back to top button