V predsedniški palači se bo predstavil kandidat za ustavnega sodnika Kranjc

Kandidat za ustavnega sodnika Janez Kranjc se bo danes v predsedniški palači javno predstavil. Predsednik republike Borut Pahor je Kranjčevo kandidaturo že poslal v DZ in mandatno-volilna komisija je v četrtek že sklenila, da bo DZ predlagala Kranjčevo imenovanje za ustavnega sodnika.

Kot je na četrtkovi seji mandatno-volilne komisije DZ spomnila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač, predsednik republike kandidata za prosto mesto ustavnega sodnika predlaga že tretjič. Tokrat je izkoristil možnost, da kandidata predlaga tudi izven prijavljenih na javni poziv. Tako je ravnal tudi v primeru ustavnega sodnika Marijana Pavčnika in sedanjega predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, so pojasnili v predsednikovem uradu.

Kot je dejala Kovačeva, je Kranjc nedvomno eden najvidnejših pravnih strokovnjakov pri nas, ki hkrati uživa velik ugled tudi v mednarodnih pravnih krogih. Je izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in zaslužni profesor na ljubljanski in mariborski pravni fakulteti, nosilec visokih domačih in tujih državnih odlikovanj in častni doktor tujih univerz. “Odlikujejo ga bogate, večdesetletne izkušnje na akademskem, raziskovalnem in drugih področjih pravne znanosti in pravne zgodovine” ter bo v primeru izvolitve “nedvomno lahko pomembno prispeval k delu in vlogi ustavnega sodišča”, je dejala.

V predsednikovem uradu so sicer izpostavili, da je Kranjc cenjen pravni strokovnjak tako doma kot v tujini. Med drugim je trikrat opravljal funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in predsedoval Evropski zvezi pravnih fakultet. Je nosilec najvišjih državnih odlikovanj Slovenije, Francije in Avstrije in častni doktor tujih univerz. Uživa ugled cenjenega in odličnega pravnega strokovnjaka z visoko stopnjo osebne integritete. Predsednik Pahor pa je ocenil, da bo v primeru izvolitve lahko pomembno prispeval k delu in vlogi ustavnega sodišča kot najvišjega organa sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi.

Če bo potrjen, bo Kranjc nasledil ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa, ki se ji mandat izteče sredi julija.

Source
STA
Back to top button