AktualnoSlovenija

V požaru na Osankarici zgorel planinski dom, muzej so uspeli rešiti

 

Hojnik je še povedal, da je priljubljeni Dom na Osankarici v občini Slovenska Bistrica zagorel nekaj minut po 20. uri zvečer, z ognjem pa se je borilo okoli 120 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno na Pohorju, ki so požar pogasili.

Po požaru se je del objekta porušil, je pa gasilcem uspelo preprečiti, da bi zagorel tudi bližnji gozd. Vzrok za požar za zdaj še ni znan, prav tako še ni ocenjena škoda, ki pa je zelo velika, je še povedal Hojnik in dodal, da so pri gašenju porabili več kot 50.000 litrov vode ter da gre za eno večjih intervencij v zadnjem času.

Dom na Osankarici je priljubljena točka za pohodnike in kolesarje, vsako leto v začetku januarja pa se tam zbere velika množica ljudi, ki se odpravi na bližnje spominsko obeležje za padle borce Pohorskega bataljona na Treh žebljih. Dom je pred letom dni dobil novega najemnika, ki je imel veliko načrtov za nadaljnji razvoj turizma, saj je stavba nudila tudi prenočišča, v bližini pa je smučarski center Trije kralji.

Omenjeni dom je že druga planinska postojanka, ki je letos pogorela do tal. Konec februarja je namreč do požara prišlo tudi na Mozirski koči na Golteh. Še pred tem je leta 2017 zgorela koča na Korošici, leta 2019 pa koča na Okrešlju.

Source
STA
Back to top button