V Postojni danes 31. Furmanski praznik

Turistično društvo Postojna danes v Parku Postojnska jama pripravlja 31. Furmanski praznik, ki je postal vseslovenska etnološka prireditev. Na njem bodo obiskovalcem predstavili festival furmanstva in pravi konjeniški spektakel, so zapisali na spletni strani Občine Postojna.

Ob zvokih frajtonaric, pokanju z biči, jahanju konj in vožnji z zapravljivčki se bodo predstavili številni obrtniki in prikazovali svoje dejavnosti, ki so povezane s furmanstvom. Predstavniki lovskih društev se bodo pomerili v kuhanju najboljšega lovskega golaža.

Po postojnskih ulicah bo ponovno zapeljala povorka različnih voz v spremstvu številnih konjenikov. Komisija bo izbrala najizvirnejše med njimi, ki bodo prejeli nagrade.

Dopoldan se bodo na tekmovanju za pokal Postojnske jame pomerili harmonikarji na diatonični harmoniki, pod večer pa bo za dobro voljo poskrbela glasbena skupina Venera. Vmes pa organizatorji napovedujejo pestro dogajanje.

Obiskovalcem bodo na voljo bodo kulinarične dobrote, kot so furmanski golaž, klobase, pršut, furmanska prato in druge.

V Postojni pričakujejo več tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Turistično društvo Postojna je prireditev pripravilo v sodelovanju z Občino Postojna, Postojnsko jamo in pokrovitelji.

S prireditvijo, ki poteka prvo nedeljo v juliju, pokušajo organizatorji prikazati bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti, saj je bila Postojna kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani.

Back to top button