AktualnoSlovenija

V poslanskih skupinah različni odzivi na vložitev predloga ustavne obtožbe predsednika vlade

V poslanskih skupinah, ki se niso priključile predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, so odzivi različni. NSi opozarja na namero destabilizacije političnega prostora, po mnenju SNS leva opozicija nima čuta državnosti. Nepovezani pa navajajo, da so zaradi očitkov v predlogu zapustili koalicijo. SDS, SMC in DeSUS predloga še ne komentirajo.

Predlog obtožbe predsednika vlade pred ustavnim sodiščem so danes v DZ vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Očitajo mu kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Očitajo mu tudi pritiske na medije in tožilstvo.

V poslanski skupini stranke SDS, ki ji Janša predseduje, so ob današnji vložitvi predloga za STA napovedali, da se bodo nanj odzvali, ko ga bodo preučili.

V koalicijski NSi pa so navedli, da je ustavna obtožba ena izmed ustavnih pravic opozicije, ki pa mora biti utemeljena z očitkom o kršitvi ustave ali zakonov, po njihovi oceni ga je smiselno uporabiti pri jasno dokazanih kršitvah zakonov. “Bolj kot vložitev ustavne obtožbe pa bode v oči razdiralno in neodgovorno vedenje sedanje opozicije, ki očitno želi z vsemi razpoložljivimi sredstvi in v času zaostrene epidemiološke slike v Slovenijo vnesti še nestabilno politično situacijo,” so zapisali v odzivu za medije. Del opozicije po njihovem mnenju namesto, da bi združili moči pri premagovanju koronakrize, svoje aktivnosti posveča predvsem rušenju vlade, interpelacijam, širjenju nezaupanja v politiko in bojkotiranju srečanj, ki so namenjena reševanju krize.

V koalicijski poslanski skupini SMC za zdaj predloga niso komentirali, v opozicijski poslanski skupini DeSUS pa so napovedali le, da se bodo o predlogu ustavne obtožbe še pogovorili.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je ob vložitvi predloga ustavne obtožbe za STA pojasnila, da so “ravno zaradi točno teh stvari že potegnili ostre konsekvence, to je izstop iz poslanske skupine SMC in koalicije”. V nedavno ustanovljeni poslanski skupini so namreč trije poslanci, ki so izstopili iz poslanske skupine SMC, in eden, ki je zapustil poslansko skupino DeSUS.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je za STA dejal, da vložitev ustavne obtožbe kaže na “grozljivo paniko v levi opoziciji, ki je za pridobitev nekdanjih bonitet in privilegije pripravljena uničiti državo in domovino”. “Če mislijo, da je njihova tako imenovana zmaga ob rušenju predsednika DZ Igorja Zorčiča kaj pomembna, se motijo, saj gre samo za trenuten premik v njihovo korist,” je dejal. Po njegovem mnenju ustavna obtožba kaže, da leva opozicija “nima čuta državnosti, ne ve, kaj je država in kaj je domovina, in je pripravljena vse to prodati za denar”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button