V ponedeljek zvečer na Metelkovo vstopili policisti posebne enote

V ponedeljek so nekaj pred 19. uro, ob koncu shoda Pogreb kulture, na območje AKC Metelkova mesto vstopili policisti posebne enote. Po navedbah prič naj bi policisti skušali vstopiti v tamkajšnje klube in ateljeje, svoje ravnanje pa naj bi označili za običajen nadzor gostinskih lokalov. S policije so sporočili, da so skrbeli za javni red.

V kolektivu AKC Metelkova so danes v sporočilu za javnost zapisali, da je v ponedeljek po akciji v spomin Avtonomni tovarni Rog v avtonomni kulturni coni Metelkova mesto prišlo do “intervencije do zob oboroženih posebnih enot policije”. Po zapisu so policisti sprva zasedli ulice v okolici Metelkove, nato pa je “40 robokopov v spremljavi uniformiranih policistk in policistov preplavilo dvorišče Metelkove, poskušalo vstopiti v klube in ostale prostore ter zastraševalo naključne mimoidoče”.

Metelkovci so zapisali, da policisti razloga za svojo intervencijo niso podali, razen tega, da so tam zaradi končanega shoda, “kar so kasneje spremenili v zgodbo o ‘običajnem nadzoru’ gostinskih lokalov”. “Takšen in tako množičen vstop posebne policijske enote v prostor avtonomne cone Metelkova mesto razumemo kot nedopustno ustrahovanje in napoved nasilja,” piše v sporočilu za javnost.

Že v soboto so na Metelkovo prišli pripadniki t.i. Rumenih jopičev in ob tem pozivali k njenemu uničenju, tudi z napisom Porušimo še Metelkovo. “Svoje neonacistične ideologije, tatujev, simbolov in pozdravov ne skrivajo več – gotovo tudi zato, ker se še kako dobro zavedajo, da jim vladajoče strukture nudijo varnost in legitimnost za najbolj ostudne politične ideje,” so zapisali v kolektivu AKC Metelkova. Opozorili so tudi na porast in vse večjo drznost “različnih fašističnih tolp, ki širijo svojo nasilno retoriko”, tako na družbenih omrežjih kot v javnem prostoru.

Ločeno sporočilo za javnost je pripravil tudi kolektiv lezbičnega kluba Monokel, kjer so potrdili, da so policisti skušali vstopiti v metelkovske prostore ter da so intervencijo “v polni bojni opremi opredelili kot ‘običajno kontrolo’ gostinskih lokalov”.

Glede sobotnega obiska Rumenih jopičev pa so v Monoklu zapisali, da policiji pripadnikov neonacistične skupine ni uspelo identificirati, saj so tik pred njihovim prihodom pobegnili. Policija po njihovih besedah prav tako še vedno ni identificirala napadalcev, ki so novembra 2019 “nasilno vdrli, grozili in razbijali v klubih Tiffany in Monokel”.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so v ponedeljek na območju centra Ljubljane opravili varovanje dveh protestnih shodov, prijavljenega ob 12. uri na Trgu republike in neprijavljenega ob 17. uri, ki se je začel na Metelkovi.

“Glede na informacije, da bi lahko na neprijavljenem shodu prišlo do kršitev javnega reda in miru, je bila policija ves čas shoda prisotna na območju ter opravljala naloge vzdrževanja javnega reda in miru. Pri varovanju so sodelovali tudi policisti posebne policijske enote, ki so posebej usposobljeni in opremljeni za varovanje množičnih zbiranj in za posredovanje, če bi bil javni red huje kršen,” so zapisali na policijski upravi.

Dodali so, da je bila v območje nadzora vključena tudi Metelkova, saj se je tam protestni shod začel, del protestnikov pa se je nato tudi vrnil nazaj na Metelkovo. Policija je naloge javne varnosti izvajala, dokler je obstaja nevarnost, da bi lahko prišlo do ogrožanje javnega reda, so še sporočili s PU Ljubljana. Ob tem so zavrnili očitke o poskusih ustrahovanja, ki se pojavljajo v medijih in na družbenih omrežjih, in poudarili, da je naloga policije na takih shodih skrb za javni red: “In ravno to so policisti včeraj odgovorno in v okviru svojih pooblastil tudi počeli.”

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so v odzivu spomnili, da je AKC Metelkova mesto “v mestnih prostorskih aktih zaščitena kot prostor, namenjen alternativni kulturi in subkulturi ter eden od ponosov mesta, v katerem negujemo in spoštujemo različnost ter živimo skupaj”. “To so vrednote, ki jih v Ljubljani živimo,” so poudarili.

Ostro pa so obsodili sobotni vdor “t.i. Rumenih jopičev, neonacističnih skupin ali katerihkoli drugih nasilnih skupin” na Metelkovo. “Gre za obujanje nacistične ideologije, največjega zla 20. stoletja. Ljubljana, mesto Heroj, se je pred 76 leti odločno uprla takšni sprevrženi ideologiji, zato tovrstna sovražna početja tukaj nimajo mesta. Ne danes, ne v prihodnje,” so poudarili na Mol.

Ob tem pa so zapisali, da je enačenje vdora Rumenih jopičev v AKC Metelkova mesto s prenovo Roga neumestno. “Roga ni nihče porušil v imenu sovraštva, ki je osnova delovanja neonacistov, ampak je Mol prevzela v posest svojo lastnino, ki bo z obnovo in ekološko sanacijo postala dostopna vsem, ne kot doslej le peščici ‘izbrancev’, in bo v celoti namenjena ustvarjalcem,” so še zapisali na ljubljanski občini.

Koordinator stranke Levica Luka Mesec je v današnji izjavi spomnil, da so se doslej vse oblasti izogibale uporabi policijskega nasilja ali pa razkazovanja policijske moči. Ponedeljkov prihod policistov v polni opremi “brez kakršnegakoli razloga ali resnega povoda” na Metelkovo je prepoznal kot le še eno od slik, ki jo je vlada Janeza Janše v zadnjih 12 mesecih narisala ob tem, ko so prvič v zgodovini zaprli Trg republike ter za državno proslavo prvič zaprli center mesta.

“Metelkova je le še en del mesta in ni v svoji osnovi nič posebnega. To, da se policisti po mestu brez razloga sprehajajo z avtomatskim orožjem, bi moralo biti nekaj, ob čemer bi nam morali zvoniti vsi alarmi. Gre namreč za zapiranje javnega prostora in gre za to, da se od nekega dogovornega demokratičnega reda očitno pomikamo v neko ureditev, kjer se vlada z ustrahovanjem in silo,” je dejal Mesec. Kot krivca za ponedeljkovo dogajanje pa je označil ministrstvo za notranje zadeve in njegovo politiko. V Levici bodo ob dogajanju sklicali tudi nujno sejo komisije za peticije in človekove pravice.

Source
sta.si
Back to top button