AktualnoSlovenijaGospodarstvo

V petek na izredni seji DZ o povečanju porabe države

DZ bo na petkovi izredni seji potrjeval predlog vlade za občutno povečanje porabe državnega proračuna, opravil pa tudi prvo obravnavo predloga zakona o združitvi regulatorjev. Predlog je po sprejemu na vladi oktobra lani vzdignil precej prahu, opozicija pa je vložila zahtevo za splošno razpravo. Tako je tudi v petek pričakovati napeto sejo.

Izredna seja DZ se bo v petek začela ob 11. uri, se je danes dogovoril kolegij predsednika DZ.

Ker epidemija še traja, bodo odhodki državnega proračuna letos za 800 milijonov evrov višji od tistih, ki jih je konec lanskega novembra določil DZ. Izjemne okoliščine, povezane z epidemijo covida-19, so se namreč v času od priprave sprememb proračuna za leto 2021 bistveno okrepile in poslabšale, je vlada zapisala v predlogu sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022.

Posledično se bodo zvišali odhodki celotnih javnih financ in poglobil primanjkljaj, namreč s 6,6 na 8,6 odstotka BDP.

Poslanci bodo potrjevali tudi odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2022-2024. Iz njega je razvidno, da bo javnofinančni primanjkljaj vztrajal še vsaj naslednja tri leta. Se pa bo postopoma zniževal: s 5,7 odstotka BDP v letu 2022 na 3,8 odstotka v letu 2023 ter na 2,8 odstotka v letu 2024.

Burno razpravo je pričakovati glede zakonskega predloga, s katerim bi osem regulatorskih agencij združili v dve – Javno agencijo RS za trg, varnost prometa in potrošnike ter Javno agencijo RS za finančne trge -, ki ga je vlada sprejela 14. oktobra lani.

Predlog predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, Javne agencije RS za varstvo konkurence, Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Opravljala bo naloge na področju trga z energijo, elektronskih komunikacij, poštnih storitev, medijev in avdiovizualnih storitev, prometa, zagotavljanja varstva konkurence in varstva potrošnikov. Nanjo bi se tako prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo.

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi po novem združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Ta bo opravljala naloge na področju zavarovalnega nadzora in trga vrednostnih papirjev.

Na petkovi izredni seji je predvidena tudi obravnava predloga sprememb petega protikoronskega zakona v delu, ki določa nagrade za zaposlene v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki opravljajo neposredno delo z bolniki s covidom-19. V postopek so ga vložili opozicijski poslanci z Matjažem Hanom (SD) na čelu, potem ko je DZ v začetku marca že zavrnil njihov predlog z enako vsebino.

DZ se mora zdaj o tem zakonu izjasniti, saj se do odločitve o njem ne more začeti obravnava predloga novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu.

Source
STA
Back to top button