AktualnoSlovenija

V parlamentarnem postopku predlog za razrešitev predsednika DZ Zorčiča, odločanje predvidoma v torek

Koalicijske poslanske skupine so v postopek DZ z 38 podpisi vložile predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Predlagajo, da DZ o tem odloča na izredni seji v torek. Za razrešitev predsednika DZ je na tajnem glasovanju potrebnih 46 poslanskih glasov. Kot Zorčičevega naslednika na tem mestu se omenja vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata.

Predsednik DZ Zorčič je namreč v petek skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine koalicijske SMC. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanskih vrst DeSUS, so začeli postopek vzpostavitve poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je že v petek napovedal, da gre vse v smeri iskanja nove večine in novega imena za predsednika DZ. Predsednik NSi Matej Tonin pa je v nedeljo na Televiziji Slovenija dejal, da bo novi predsednik DZ vodja poslanske skupine NSi Horvat.

Perič je v današnji izjavi v DZ zagotovil, da ima Horvat podporo vseh petih poslancev SMC. “Horvat je nekdo, ki je že dolgo v DZ, pozna postopke in uživa ugled. Razpravo v DZ bi lahko dvignil na višji nivo, kar DZ in slovenski politični prostor trenutno zelo potrebuje,” je povedal Perič. Strinja se, da je tajno glasovanje nepredvidljivo, a meni, da je Horvat izvoljiv. “To je tudi pomemben političen lakmusov papir, ki bo pomembno nakazal delovanje koalicije v prihodnje,” je ugotavljal. A je spomnil na glasovanja minuli teden, ki niso kazala na to, da bi bila večina za sprejemanje predlogov ogrožena.

Medtem pa se SMC po tistem, ko je postala najmanjša koalicijska stranka, po Peričevih navedbah ne namerava pogajati o številu ministrov. Po ugibanjih, da se utegne v poslanske klopi vrniti prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, s čimer bi koalicija pridobila en poslanski glas, pa je Perič danes pojasnil, da ga vidijo na ministrskem mestu.

Podpredsednik DZ in poslanec DeSUS Branko Simonovič se danes ni izrekel o ravnanju poslancev DeSUS v primeru poskusa zamenjave predsednika DZ, saj se o tem še niso pogovorili. Prav tako ni nujno, da bodo enotni. Obenem je Simonovič zavrnil nedeljsko poročanje Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da ima z vlado podpisan sporazum o sodelovanju. Ponovno je poudaril, da poslanska skupina deluje v skladu s programskimi usmeritvami DeSUS. Poročanje RTVS je zanikal tudi poslanec DeSUS Ivan Hršak.

Koordinator Levice Luka Mesec in predsednik LMŠ Marjan Šarec napovedujeta nasprotovanje zamenjavi predsednika DZ in menita, da do nje niti ne more priti, če se bosta poslanca narodnih skupnosti držala parlamentarne prakse, da nista jeziček na tehtnici. Koalicija ima namreč sama 38 poslanskih glasov, z morebitno podporo poslancev DeSUS in SNS pa 45, torej glas premalo za zahtevano večino. Poslanca manjšin imata sicer z vlado podpisan sporazum o sodelovanju.

“Vloženi podpisi pod predlog za razrešitev Zorčiča kažejo, da ima koalicija le še 38 glasov. Torej smo očitno prišli do faze cenika,” je ugotavljal Šarec. Dodal je, da bo manjkajoče glasove možno dobiti le s cenikom tistih, ki naj bi zamenjavo predsednika DZ potiho podprli. Tudi Horvata za novega predsednika DZ v LMŠ ne bodo podprli, če pride do glasovanja. Kot je ocenil Šarec, je Horvat v preteklosti zavajal, sicer pa mora koalicija sama zagotoviti večino za predsednika DZ.

Mesec pa upa, “da današnji podpis 2,8 milijona evrov težke pogodbe med Počivalškom in madžarsko narodno skupnostjo ne bo koga prepričal v to, da spremeni svoj glas na tajnem glasovanju”.

Kandidata za predsednika DZ sicer lahko predlaga najmanj deset poslancev, prav toliko jih lahko vloži predlog za razrešitev. Tako za razrešitev kot za imenovanje predsednika DZ pa je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Če predsedniku DZ preneha funkcija, ga po poslovniku DZ nadomešča najstarejši podpredsednik. To je zdaj Simonovič. Če bi bil Horvat izvoljen, pa bi bil to že četrti predsednik DZ v tem mandatu, drugi iz vrst NSi. V začetku mandata je DZ kratek čas vodil Tonin. Nasledil ga je Dejan Židan (SD), ki je odstopil po izvolitvi Janeza Janše za predsednika vlade, za predsednika DZ pa je bil zatem izvoljen Zorčič.

Source
STA
Back to top button