V okviru zelene transformacije BTC Cityja v prihodnjem letu ureditev parka

Družba BTC bo v sklopu aktivnosti za ozelenitev območja nakupovalnega središča BTC City južno od trgovine Ikea postavila nov centralni park. Ta se bo raztezal na površini približno 10.000 kvadratnih metrov, začetek njegove ureditve pa načrtujejo za prvo polovico 2023, je vodstvo družbe pojasnilo na predstavitvi projekta.

 

Kot je povedal glavni izvršni direktor družbe BTC Damjan Kralj, bodo nakupovalnim, poslovnim in prostočasnim vsebinam v sodelovanju s strateškimi partnerji – družbo Bemit v večinski lasti zakoncev Marjana in Marije Bevk (op. STA) – kmalu dodali tudi stanovanjski del.

Osrednje mesto novo načrtovane stanovanjske soseske zavzema centralni park, v katerem nameravajo posaditi odrasla drevesa. “Centralni park je dejstvo, v katerega vstopamo. Z ozelenitvijo bi radi začeli v drugem kvartalu prihodnjega leta. Gre za 10.000 kvadratnih metrov mogočnega parka v okviru projekta Partnerstvo Šmartinka. Prepričani smo, da si naši obiskovalci in tudi Slovenija zaslužijo dodatnih ozelenitev,” je za STA izpostavil Kralj in dodal, da zaradi želje po bujnem rastju pod parkom ne načrtujejo garažne hiše.

Trenutno so v fazi pridobivanja soglasij za začetek del. Projekt, h kateremu bi radi pritegnili tudi druge partnerje, vidijo kot nadgradnjo dosedanjih prizadevanj družbe za ozelenitev BTC Cityja, zelena transformacija je v družbi zastavljena tudi kot strateški in dolgoročni projekt. Vrednost investicije v ureditev centralnega parka ocenjujejo na štiri milijone evrov, je povedal Kralj in napovedal, da bodo k natečaju za pripravo celovite idejne zasnove parka, ki bo objavljen najkasneje na začetku prihodnjega leta, povabili uveljavljene arhitekturne in krajinske biroje.

Poleg intenzivnejših aktivnosti na področju ozelenitve trenutno izvajajo tudi druge projekte trajnostne nadgradnje. Trenutno zaključujejo postavitev fotovoltaičnih celic na strehah Vodnega mesta Atlantis in ene od dvoran na območju. Na območju, kjer stoji Ikea, ki že ima sončne celice postavljene na strehi stavbe, pa razmišljajo o možnosti njihovega širjenja še na parkirna mesta.

S fotovoltaiko bo med drugim opremljeno tudi centralno skladišče, ki ga bo družba upravljala na območju ljubljanskega Zaloga. V prihodnjem letu bi radi s sončnimi celicami opremili tudi lokacije v Murski Soboti in Novem mestu. Načrtujejo tudi različne stopnje energetske sanacije izbranih objektov. “Danes s sončnimi elektrarnami proizvedemo 6,7 odstotka potrebne električne energije, cilj pa je, da bi do leta 2024 s sončnimi elektrarnami proizvedli 30 odstotkov potrebne energije,” je poudaril Kralj.

Po besedah predsednika upravnega odbora družbe Jožeta Mermala se pred 30 leti o ozelenitvah niso razmišljali, za transformacijo v tej smeri so zato morali poiskati nove rešitve. V zadnjih letih so skupaj s partnerji v omenjene projekte vložili prek 500 milijonov za tovrstne naložbe. “Če hočemo dolgoročno ostati vodilni v industriji, ki jo predstavljamo, brez resnih ozelenitev in trajnostnih pogledov v prihodnje ne bo šlo. Tako je po celem svetu, ne samo v Sloveniji in Ljubljani. Tega se resno zavedamo,” je izpostavil.

Na novinarski konferenci, sicer posvečeni centralnemu parku, pa je Kralj med drugim naznanil tudi to, da se v prihodnje obeta tudi prenova Koloseja, ki ga je pred kratkim kupil Ivo Boscarol. “Pogledali bomo, kakšen koncept bo glede trajnosti. Kar pa želimo prehiteti, pa je ureditev zunanjega območja parkirišča z drevesi in vključitvijo sončnic celic – prav tako v prihodnjem letu,” je zatrdil.

O tem, kaj konkretno bo stalo na zemljišču Žita, čigar lastnik je pred kratkim prav tako postal Boscarol, pa podrobnosti še niso znane. Po Kraljevih besedah bodo sprva opravili analize glede tega, kaj bo najbolj komplementarno v sklopu BTC Cityja in zahtev trga, pri čemer ne izključuje možnosti izgradnje nove stanovanjske soseske.

Source
STA
Back to top button