V novogoriški mestni galeriji razstava Mihe Štruklja

Poudarki zgodbe
  • Razstava v Mestni galeriji Nova Gorica na ogled do 26. februarja.

V Mestni galeriji Nova Gorica ob 19. uri pripravljajo spletno odprtje slikarske razstave Mihe Štruklja. Tokrat se predstavlja s slikami, ki jih je združil pod naslovom Nova dela. Kot so zapisali v galeriji, gre za le pogojno nova dela, nastala iz fotografij, ki jih je posnel umetnik na svojih potovanjih.

Vizualni umetnik Miha Štrukelj pripada prodorni generaciji likovnih ustvarjalcev, ki je v drugi polovici 90. let minulega stoletja uveljavila mediatizirano podobo v klasični sliki.

Sprva je kot predloge za svoje slike uporabljal rentgenske posnetke, kot so rentgenske slike lastne lobanje ali ploda na ultrazvoku. V začetku 21. stoletja je intimne (avto)portrete notranjosti zamenjal z medijskimi podobami dramatičnih in katastrofičnih dogodkov, ki so tedaj pretresali svet. V zadnjem desetletju pa se osredotoča predvsem na motive urbane krajine, ki dajejo vtis naključnih, fragmentarnih pogledov na mestno infrastrukturo, so zapisali v galeriji.

Kot so dodali, so nova dela, ki dajejo naslov razstavi, samo pogojno nova. Nastajajo iz fotografij, ki jih je posnel umetnik na svojih potovanjih.

“Mogoče ta ‘osebna’ izkušnja kot predloga do določene mere razloži svobodnejši in bolj ‘slikarski’ prijem pri teh delih. Vendar je načelo Štrukljevega dela še vedno podobno, jasnost fotografske predloge se že v izhodišču zamaje, prizori ulic velemest, ki ga tukaj zanimajo, so že v izhodišču brezosebni in generični, s tem postanejo še bolj posplošeni, je v uvodnem eseju v razstavnem katalogu zapisal umetnostni zgodovinar Vladimir Vidmar, ki bo na odprtju tudi predstavil umetnika in njegovo delo.

Štrukelj živi in dela v Ljubljani, posveča se predvsem slikarstvu, osredotoča pa se tudi na risbo in lokacijsko specifična dela. Leta 2001 je z magisterijem iz likovne umetnosti zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Je prejemnik več štipendij in nagrad, udeležil se je več mednarodnih rezidenčnih programov. Njegova dela so vključena v zbirko ljubljanske Moderne galerije in zbirko Mestnega muzeja Ljubljana. Predstavil se je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu.

Njegovo delo je bilo predstavljeno v monografiji Vitamin P: Nove perspektive v slikarstvu (Phaidon, 2002). Leta 2009 je zastopal Slovenijo v slovenskem paviljonu na 53. Beneškem bienalu.

Source
sta.si
Back to top button