SlovenijaKultura

V Novem mestu video projekcija Privlačna sila Maruše Meglič

Poudarki zgodbe
  • Aleš Hieng ali Zergon je DJ, glasbeni producent in zvočni umetnik iz Ljubljane. Je član kolektiva Synaptic Crew in med drugim deluje na področju avdiovizualnih performansov in na širokem polju tako imenovane DIY elektronike.

Na pročelje Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu bodo v organizaciji tamkajšnje galerije Simulaker drevi ob 19. uri premierno projicirali video projekcijo Privlačna sila slikarke Maruše Meglič. Projekcijo si bo do 28. marca mogoče ogledati vsak dan med 18. in 21. uro. Zvočno jo je opremil glasbeni producent Aleš Heing oziroma Zergon.

Maruša Meglič je projekcijo Privlačna sila pripravila v okviru nagrade za mlade obetajoče ustvarjalce, ki jo podarja galerija Simulaker. Z umetniškim delom raziskuje vizualno poetiko delovanja osnovnih fizikalnih sil na različno gradivo.

V majhnih, nadzorovanih okoljih umetnica ustvarja pogoje, kjer srečanje dveh ali več prvin sproža preproste reakcije, “ta okolja pa se skozi estetiziran pogled kamere preoblikujejo v fluidne krajine z nadrealistično atmosfero”.

Umetnico pri delu navdihujejo vizualne, fizikalne in semantične lastnosti materiala in predmetov vsakdanjega življenja. “A vendar ji prav ti netipični umetniški materiali, ki jih najdemo v kozmetičnih, živilskih in gradbenih trgovinah, omogočajo zanjo značilen izraz,” so poudarili v Simulakru.

Pri razstavi, ki se odvija kot projekcija v javnem prostoru, igra pomembno vlogo metamorfoza. Pri tem pa je pomembno izpostaviti atmosfero samega videa, ki se dopolnjuje z avtorsko zvočno opremo Zergona. Ta je za projekcijo posnel šume gradiva in predmetov, ki so v videu uporabljeni kot rekviziti. Prav z zvočnimi informacijami pa se gledalcu še bolj približa taktilno izkustvo in vzdušje videa, ki skupaj tvorita svojevrstno zvočno krajino, so še zapisali v Simulakru.

Maruša Meglič je leta 2018 magistrirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah v domačem in tudi v mednarodnem prostoru.

 

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button