V Novem mestu intermedijska razstava s projekcijo AdijoSvet.exe

Poudarki zgodbe
  • Naslov razstave je sicer smiselno nadaljevanje prvega dela projekta ZdravoSvet.exe oziroma HelloWorld.exe, ki so ga izvedli v sklopu Galerije AQ v Celju in je "zastavljen v daljni prihodnosti, ko človek Zemlje ne naseljuje več". Pri novi razstavi pa se vračajo v trenutek, "ko se s frazo adijo, svet, ljudje poslavljamo, verjetno ne le od planeta, kakršen je bil pred nami, ampak morda tudi od lastne prihodnosti".

Novomeška galerija Simulaker bo drevi začela intermedijsko razstavo s projekcijo AdijoSvet.exe Nejca Trampuža in Srđana Prodanovića, ki jo bodo do 17. januarja med 17. in 21. uro projicirali na pročelje novomeške Knjižnice Mirana Jarca. Pri umetniškem podvigu bo sodeloval še Tim Kropivšek. Razstavo bo mogoče spremljati tudi na spletu.

Najnovejši umetniški podvig AdijoSvet.exe oziroma ByeByeWorld.exe je generator kolaža, ki deluje kot interaktivna avdiovizualna aplikacija. Z umetnikom Trampužem jo razvija programer Prodanović, za zvočno opremo pa skrbi Kropivšek, so sporočili iz Simulakra.

Gre za drugi del World.exe projekta, “ki v teh turbulentnih časih zavzema digitalno obliko. Interaktivni generator ustvarja kolaže nadrealističnih krajin, interakcija pa tokrat temelji na toku novic, bolj ali manj tesno povezanih z okoljsko problematiko,” so dodali.

Naslov razstave je sicer smiselno nadaljevanje prvega dela projekta ZdravoSvet.exe oziroma HelloWorld.exe, ki so ga izvedli v sklopu Galerije AQ v Celju in je “zastavljen v daljni prihodnosti, ko človek Zemlje ne naseljuje več”. Pri novi razstavi pa se vračajo v trenutek, “ko se s frazo adijo, svet, ljudje poslavljamo, verjetno ne le od planeta, kakršen je bil pred nami, ampak morda tudi od lastne prihodnosti”.

Projekt se iz prihodnosti po izumrtju človeštva, leta 3020, vrača nazaj v dobo antropocena, v začetek leta 2021. Z vrnitvijo v sedanjost se umetniško delo poleg svojega pojavljanja na medmrežju, uteleša tudi fizično s projekcijo v javnem prostoru na pročelju novomeške knjižnice, so še sporočili iz Simulakra.

Leta 1993 rojeni Nejc Trampuž je fotograf in intermedijski umetnik, ki družbeno, tehnološko in okoljsko kritiko pogosto predstavlja v obliki interaktivnih instalacij in kolažev. Diplomiral in magistriral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Predstavil se je na več samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih.

Srđan Prodanović se je rodil leta 1984. Je razvijalec programske opreme, vizualni umetnik in glasbeni producent. Na začetku ustvarjalne poti je sodeloval predvsem pri likovnih razstavah, bil je član Kreativne Cone Šiška in je soorganiziral razstavi slovenskih ustvarjalnih industrij. Soustanovil je večkrat nagrajeni oblikovalski studio Ljudje d. o. o. in društvo CUF.

Intermedijski umetnik, ilustrator in glasbenik Tim Kropivšek se je rodil leta 1993. V svojih umetniških delih se največkrat zavzema za naravovarstvo. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer končuje magistrski študij.

Source
sta.si
Back to top button