AktualnoSlovenijaGospodarstvo

V nadzorni svet Petrola namesto Branka Bračka predlagan prvi mož SDH Žlak

Delničarji Petrola bodo 22. aprila odločali tudi o tem, kdo bo namesto Branka Bračka, ki je pred dnevi odstopil, še preden je nastopil mandat, postal nadzornik družbe. Slovenski državni holding (SDH) predlaga, da je to prvi mož SDH Janez Žlak, so danes v Petrolu objavili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Skupščina se bo tako najprej seznanila z Bračkovo izjavo s 25. marca o nepreklicnem odstopu z nadzorniškega mesta, nato pa odločala še o imenovanju Žlaka na njegovo mesto. Njegov mandat bi se začel z imenovanjem na skupščini, je razvidno iz predloga SDH za širitev dnevnega reda.

Bračko je bil sicer v nadzorni svet imenovan na skupščini konec 2020, mandat pa bi nastopil z 11. aprilom. A še pred tem je s položaja odstopil. Na portalu Necenzurirano so sicer pred tem objavili prispevek, da je SDH kot upravljavec državnih naložb Bračka predlagal v nadzorni svet Petrola, čeprav ta po zakonu ne bi smel opravljati naloge nadzornika v eni najpomembnejših gospodarskih družb v državi.

Poudarili so, da je Bračko dolgoletni član izvršilnega odbora SDS in vodja njene celjske regijske koordinacije. Ker je torej funkcionar politične stranke, ne bi smel biti imenovan v nadzorne svete podjetij z državno naložbo. A Bračko naj bi svoje funkcije v stranki po pisanju portala prikril pred SDH, o tem pa naj bi pričali dokumenti, fotografije in informacije, ki so jih pridobili.

Na podlagi tega so pojasnila od Bračka zahtevali tudi v SDH, imenovani nadzornik pa je nato pred sprejetjem kakšne odločitve na holdingu odstopil sam.

Source
STA
Back to top button