V nadaljevanju seje odbora DZ pričakovati glasovanje o predlogu zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu

Odbor DZ za zdravstvo bo nadaljeval obravnavo predloga zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki ga je po nujnem postopku v DZ poslala vlada. V prvem delu razprave, ki je na sredini seji niso uspeli zaključiti, je bilo iz opozicije slišati kritike zaradi predlaganih dodatkov za župane in ravnatelje, pa tudi opozorila pred privatizacijo zdravstva.

Predlog zakona namreč poleg finančne spodbude za specializante družinske medicine podaljšuje nacionalni razpis za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev tudi v leto 2022, na katerega se bodo lahko prijavili vsi izvajalci, ki izpolnjujejo pogoje.

Poleg ukrepov na področju zdravstva pa vladno besedilo predlaga še dodatke za župane, podžupane, direktorje občinskih uprav in ravnatelje. Do tega so bili v današnji razpravi precej kritični v opozicijskih strankah, ki so napovedale, da bodo to določbe poskušale umakniti z dopolnilom.

Predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva sicer tudi določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Med drugim daje podlago za podaljšanje ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile od 1. julija do 31. decembra.

DZ bo o predlogu zakona odločal na seji prihodnji teden.

Source
STA
Back to top button