AktualnoSlovenija

V Metliki bodo danes prvič obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva

Na letališču Prilozje v Metliki bodo danes prvič obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupen proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Slovesnosti na 100. obletnico rojstva izraelske junakinje in pesnice Hane Seneš, ki je med vojno s padalom pristala v Beli krajini, se bo udeležil predsednik republike Borut Pahor.

Pahor bo slavnostni govornik na slovesnosti, zbrane pa bosta nagovorila tudi izraelski veleposlanik Ejal Sela in podžupanja Metlike Martina Legan Janžekovič. Pred pričetkom slovesnosti bosta spomin na Hano Seneš s padalskim skokom počastili slovenska in izraelska padalka, napovedujejo v uradu predsednika.

Seneševa je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile. V misiji je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli krajini na območju, ki so ga varovali partizani. Kot angleška vojakinja se je kasneje odpravila peš do Budimpešte. Junija 1944 jo je na madžarski meji ujela policijska žandarmerija, obsodil pa so jo na smrt.

V spomin na Hano Seneš in na pobudo izraelskih obrambnih sil v sodelovanju z obrambnim ministrstvom in Slovensko vojsko bo pred slovesnostjo v Metliki na letališču Cerklje ob Krki izveden spominski padalski skok Nebeška strela.

Skok bo izvedlo 100 izraelskih padalcev, pridružili pa sem jim bodo še slovenski, hrvaški, madžarski in vojaški padalci iz Velike Britanije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button