V Mestni galeriji Nova Gorica na ogled fotografije Ane Kučan

Poudarki zgodbe
  • Premierna predstavitev projekta je bila na ogled v Lamutovem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki leta 2017.

V Mestni galeriji Nova Gorica nadaljujejo razstavno sezono z razstavo fotografij Ane Kučan z naslovom L’espace infini. Deset črno-belih fotografij velikega formata prinaša vso nenavadnost in čarobnost motivike versajskega parka, ki skupaj z gradom Versailles predstavlja enega največjih dosežkov francoske umetnosti baročnega obdobja.

Razstava bo na ogled od nocojšnje 19. ure, ko Mestna galerija Nova Gorica vabi na spletno otvoritev. Umetnico in njeno delo bo ob tej priložnosti predstavil likovni kritik Brane Kovič.

O tokrat razstavljenih delih pa je Kovič zapisal: “Subtilnost artikulacij množice dialoških razmerij med arhitekturnimi prvinami in parkovnimi labirinti, zavoji in presenetljivimi obrati transcendira realno, fizično podstat izkustvene zaznave tako enih kot drugih ter nas nevsiljivo prestavlja v območje irealnega, sanjskega, imaginarnega in izmuzljivega. Vse, kar je tu, je zelo konkretno, in vendar vseskozi na meji abstraktnega, arbitrarno subjektivnega, bolj čustvenega kot čutnega.”

Ana Kučan je z odličnim poznavanjem iluzionističnih učinkov fotografskega medija in zakonitosti prostorskega oblikovanja neki časovno determiniran zgodovinski ambient prestavila v polje sodobne senzibilnosti, ga z dekonstrukcijo ponotranjila in preoblikovala v avtentične, skrajno osebne fotografske stvaritve, je še zapisal.

Ana Kučan je krajinska arhitektka, profesorica na oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, kjer poučuje teorijo in oblikovanje krajine, ter vodja Studia AKKA za krajinsko arhitekturo in urbanistično načrtovanje. Diplomirala in doktorirala je na Univerzi v Ljubljani, magistrirala pa na Visoki šoli za oblikovanje Harvardove univerze. Na profesionalni poti je ustvarila vrsto del, razstavljenih doma in v tujini ter nagrajenih z več priznanji.

Razstava fotografij v Mestni galeriji Nova Gorica bo na ogled do 29. januarja.

Source
sta.si
Back to top button