V Mariboru fotografska razstava Jasmine Vidmar

Mariborsko Združenje Epeka je danes v enem od stanovanjskih blokov na Preradovičevi ulici odprlo virtualno razstavo Kliči me po imenu domače fotografinje Jasmine Vidmar. Dogodek poteka v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2021, ki ga te dni pripravlja Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Umetniški projekt se dotika kompleksnih vprašanj stereotipizacije mladih Romov ter posledice za identiteto mladih, ki so na tovrstne načine označeni in obravnavani v širši družbi. Prav etnična pripadnost je namreč pogosto tisti vseobsegajoči znak, ki prekrije vse ostale.

Kot poudarjajo organizatorji razstave, so zaradi predsodkov in stereotipov pogosto spregledani njihova individualnost, raznolikost in sposobnosti, vse to pa jim niža samopodobo in v njih samih prepogosto ustvarja prepričanje, da so priložnosti, namenjene njim, omejene.

Predsodki se zato materializirajo v diskriminaciji ter v socialni, kulturni in materialni prikrajšanosti, ki še dodatno zamejuje možnosti, da gradijo sebi lastno in zaželeno prihodnost, pravijo v Združenju Epeka in dodajajo, da tokratna razstava mladim dekletom in fantom prepušča glas, da pripovedujejo o svojih sanjah, hrepenenjih in željah.

Gre za prvo letošnjo Epekino razstava in prvo po tem, ko so izgubili galerijski prostor na Koroški ulici, kjer so več let ob minimalni podpori pripravljali kulturne dogodke. Tudi zato so se za postavitev razstave odločili na hodnikih stanovanjskega bloka na Preradovičevi ulici, kjer biva velik del mariborske romske skupnosti. Razstavo sta omogočila Evropski socialni sklad in mariborski medobčinski stanovanjski sklad.

Avtorica razstave je mariborska fotografinja Jasmina Vidmar, ki se z umetniško fotografijo ukvarja že več kot tri desetletja. S fotografiranjem je pričela v študentskih letih, najbolj intenzivno pa konec 80. in v začetku 90. let, ko je objavljala v različnih tiskanih medijih, med drugim v Večeru.

Je tudi članica Foto kluba Maribor, njene fotografije pa se pojavljajo v številnih knjigah in priročnikih, na priložnostnih razglednicah ter časopisih. Fotografinja je sicer širši javnosti znana tudi kot generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije, pred leti se je ukvarjala tudi z lokalno politiko, je tudi zagovornica pravic živali.

Source
sta.si
Back to top button