V mariborski Sinagogi razstava Vogričevih fotografij iz Dachaua

Poudarki zgodbe
  • Marka Vogriča, ki se je rodil leta 1961 v Gorici ter se izšolal za inženirja elektronike, je v svet fotografije že kot otroka vpeljal oče Zdenko, ki je bil navdušen amaterski fotograf in vrsto let tudi sam aktiven član goriškega fotokluba Skupina75.

V sklopu projekta Šoa – spominjajmo se, ki sta ga skupaj podprla Mestna občina Maribor in izraelsko veleposlaništvo, v Sinagogi danes odpirajo virtualno razstavo Marka Vogriča z naslovom Nono Franc, Gorica-Dachau – fotopismo iz taborišča. Goriškega fotografa z nekdanjim nacističnim taboriščem veže zelo osebna družinska zgodba.

V Dachauu je za vedno ugasnilo življenje njegovega dedka Franca, ki ga fotograf tako pozna zgolj po pričevanjih drugih družinskih članov. Maja 1944 je bila namreč družina njegovega očeta Zdenka, ki je tedaj štel komaj petnajst let, aretirana. Razposlali so jih v različna delovna in koncentracijska taborišča, nono Franc pa je umrl 22. maja 1945, torej le nekaj tednov po osvoboditvi.

Na razstavi, ki jo bodo v živo preko spleta odprli ob 18. uri, bo član goriškega fotokluba Skupina75 predstavil cikel črno-belih fotografij, posnetih leta 2010 v omenjenem nekdanjem koncentracijskem taborišču. Te zaznamujejo posebna patina, izostren čut za izbiro motivov in estetsko-lirični vtis, ki njegova dela odmikajo od gole dokumentarnosti.

Kot je pred odprtjem razstave povedala koordinatorica programov v mariborski Sinagogi Marjetka Bedrač, je Vogriču v fotografije uspelo prenesti občutek za brezčasnost spominjanja, njegova dela pa je mogoče brati tudi kot intimna pisma, spisana iz sedanjosti o preteklosti v opomin prihodnosti.

Fotografski umetnik ustvarja pretežno v črno-beli analogni tehniki s camero obscuro, s katero najpogosteje snema iz zanj značilne “mišje” perspektive. Uporablja tudi vintage fotoaparate vseh formatov in z njimi preizkuša nekonvencionalne tehnike. Doslej je sodeloval pri različnih razstavah in natečajih, sodeloval je tudi pri fotografskem delu za različne knjižne publikacije.

Sinagoga Maribor se je na pobudo slovenske judovske skupnosti leta 2006 vključila v mednarodni projekt Evropski dan judovske kulture, v sklopu katerega so skupaj z mariborsko prvo gimnazijo zasnovali projekt Šoa – spominjajmo se. Z njim vsako leto obeležijo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta 27. januarja.

Source
sta.si
Back to top button