V mariborski Sinagogi odprtje virtualne razstave Bogdana Borčića

Poudarki zgodbe
  • Pred nekaj več kot šestimi leti umrlega umetnika in njegovo delo bosta predstavila kustosinja Galerije Božidar Jakac Kristina T. Simončič in likovni kritik ter kustos Mario Berdič Codella.

Mariborska Sinagoga bo popoldne v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2021, ki sta ga podprla Mestna občina Maribor in izraelsko veleposlaništvo v Sloveniji, odprla virtualno razstavo grafik in risb In principio erat Dachau slikarja in grafika Bogdana Borčića.

Eden najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev na področju slikarstva in grafike je leta 2014 po naročilu Muzeja spominskega obeležja koncentracijskega taborišča Dachau izdelal grafično mapo In principio erat Dachau. Gre za serijo osmih grafik v sedmih odtisih.

Na tokratni razstavi v Mariboru bodo predstavili celotno grafično mapo, ki jo hranijo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Ob grafikah bo na ogled tudi nekaj avtorjevih pripravljalnih risb za omenjene grafike in risba Dachau iz leta 1993.

Leta 1926 rojeni slovenski slikar je otroška leta preživljal pri sorodnikih v Komiži na Visu, med drugo svetovno vojno pa so Nemci mladega fanta deportirali v Dachau. Po vojni je slikarstvo študiral na ljubljanski akademiji za likovno ujmetnost, kjer je diplomiral leta 1950.

Izpopolnjeval se je na študijskih potovanjih v Amsterdamu in Parizu, kjer je leta 1958/59 tri mesece delal v ateljeju grafika J. Friedlaenderja. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je poučeval od leta 1969 naprej, od leta 1979 kot redni profesor za grafiko.

V kostanjeviški galeriji so uredili njegov poseben grafični kabinet z več kot tisoč grafikami, tudi njegovimi znamenitimi motivi školjk in serijami različnih klasičnih tehnik. Njegovo večjo zbirko slik pa hranijo v galeriji v Slovenj Gradcu, kjer je preživel več kot tri desetletja do svoje smrti. Tokrat predstavljena grafična mapa je bila njegova zadnja v seriji slik, ki jih je posvetil spominu na taborišče Dachau.

Source
sta.si
Back to top button