SlovenijaGospodarstvo

V Luki Koper še ne čutijo posledic zapore Sueza

V Luki Koper zaenkrat še ne čutijo posledic zapore Sueškega prekopa, bodo pa v prihodnjih dneh zagotovo soočeni z določenimi zamudami oz. zamiki prihodov, so pojasnili za STA. Kakšne bodo dejanske posledice, pa je odvisno predvsem od hitrosti vnovične sprostitve prometa skozi kanal.

 

Prva kontejnerska ladja, ki je namenjena tudi v Koper, je do Sueza prispela v petek in bi morala po urniku v Koper pripluti prihodnji konec tedna. V nedeljo pa sta do Sueza pripluli še dve kontejnerski ladji, prav tako namenjeni tudi v Koper, so navedli v Luki Koper.

Kot so poudarili, bodo dejanske posledice odvisne predvsem od tega, koliko časa bo še trajala zapora prometa skozi kanal: “Bomo pa posledice čutili vsi, ki smo vpeti v logistično verigo. Še najbolj končne stranke, ki so odvisen od t. i. dobav just in time.”

Ključno vlogo bodo imeli ladjarji, saj te ladje ne prihajajo samo v eno pristanišče, so poudarili v Kopru, kjer pričakujejo, da bodo ladjarji prihode ladij prilagajali glede na zasedenost posameznih pristanišč in se tako izognili, da bi ladje predolgo čakale na sidru.

Sueški prekop je v sredo blokirala nasedla tovorna ladja Ever Given. Čeprav so ogromno tovorno ladjo medtem uspeli obrniti 80 odstotkov v pravo smer in naj bi jo danes tudi umaknili iz kanala, bo za odpravo posledic zaprtja kanala potrebnih še nekaj dni.

Za prehod na obeh straneh kanala čaka 425 ladij. Blokada samo upravitelju Sueškega prekopa (SCA) povzroča od 12 do 14 milijonov dolarjev izpada prihodka dnevno. Po ocenah Lloyd’s List je blokada ustavila prevoz 9,6 milijarde dolarjev vrednega tovora dnevno.

Prekop, zgrajen leta 1869 in pozneje razširjen, je pomembna pomorska pot med Azijo in Evropo, ki ladjam prihrani pot okrog Afrike. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre prek kanala več kot 10 odstotkov svetovne pomorske trgovine, velik del tega je prevoz nafte in žita. Lani je po podatkih SCA kanal prečkalo 18.829 ladij z 1,17 milijarde ton blaga, leto prej 18.880 ladij z 1,21 milijarde ton blaga.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button