V LMŠ potrdili, da so spisali interpelacijo Ciglerja Kralja, podpisali jo bodo tudi v Levici

Poudarki zgodbe
  • LMŠ je predlog interpelacije Cigler Kralja poslala v sopodpis tudi SAB in SD, od kjer pa za zdaj še niso sporočili, ali jo bodo sopodpisali.

V največji opozicijski stranki LMŠ so potrdili, da so spisali interpelacijo z očitki ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju. V Levici pa so se že odločili, da jo bodo sopodpisali in podprli. Neuradno bi lahko interpelacijo vložili že v četrtek.

Podrobnosti očitkov še niso znane, je pa prvak LMŠ Marjan Šarec na Twitterju kot kapljo čez rob opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Cigler Kralj. “Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo,” je dodal.

Tudi v Levici so se odločili za podporo interpelaciji v prvi vrsti “zaradi odgovornosti za stanje v domovih za starejše občane, kjer minister in vlada niso zaščitili oskrbovancev”. “Pa tudi zaradi sporne izbire Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z ministrom in odpira resne korupcijske in klientelistične sume, je v odzivu navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Sredstva je Zavod Iskreni sicer dobil na javnem razpisu za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Minister Cigler Kralj očitke v zvezi s tem zavrača in navaja, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, so za STA sporočili z ministrstva. Zato tudi ne namerava odstopiti s funkcije. Glede ugibanj, ali minister podpira cepljenje, pa so na ministrstvu dodali, da minister podpira cepljenje proti boleznim po obveznem programu cepljenja. Minister je prepričan, da je cepljenje edini način za čim hitrejši izhod iz epidemije covida-19 in se bo tudi sam cepil takoj, ko bo to mogoče.

Ni pa Cigler Kralj edini minister, ki si v tem trenutku zasluži interpelacijo, menijo v Levici. Po njihovih prepričanjih bi morala biti kmalu na vrsti še ministrica za izobraževanje Simona Kustec ter minister za kulturo Vasko Simoniti. Kot je o tem na Twitterju zapisal koordinator Levice Luka Mesec, bodo “ministrsko nesposobnost” Kustečeve pomnile in nosile njene posledice še cele generacije. Medtem pa razmislek o interpelaciji Simonitija niti ne potrebuje komentarja, je zapisal Mesec. Ali je to dejanska napoved tudi interpelacij teh dveh ministrov, v Levici za zdaj ne razkrivajo.

Sta pa tako Mesec kot Šarec navedla, da ostajajo pri konstruktivni nezaupnici vladi. Po Šarčevih besedah je ta njihova prioriteta, po besedah Mesca pa je “seznam ministrov, ki bi jih bilo treba interpelirati, predolg, zato so se tudi odločili za nezaupnico celi vladi.

Source
sta.si
Back to top button