V LMŠ in SD kritični do Janševih izjav glede Tajvana, SD za izredno sejo OZP

V opozicijskih LMŠ in SD so se danes kritično odzvali na nedavne izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana. Skrbijo jih tako gospodarske kot politične posledice in opozarjajo, da je za usklajevanje zunanje politike odgovoren državni zbor. Poslanska skupina SD po informacijah N1 pripravlja zahtevo za sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko.

 

 

Janša je je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”. Zatrdil je sicer, da “to ne bo na ravni veleposlaništev”. “To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU,” je dejal.

Poslanec Nik Prebil (LMŠ) je v izjavi za medije izrazil ogorčenje nad tovrstnimi izjavami premierja, ki da mečejo slabo luč na Slovenijo in zaostrujejo odnose s Kitajsko.

Glede možnih posledic je v luči podjetji, povezanih s Kitajsko, omenil tako gospodarske kot politične in izpostavil oster odziv Kitajske. “S tem predsednik vlade kaže samo, da je provokator, populist in vse prej kot državnik,” je dejal.

Kot nevaren precedens je označil to, da je Janša obšel državni zbor, kjer da se je doslej usklajevala vsa zunanja politika. “Potreben bo ustrezen pogovor na ravni državnega zbora in pojasnila s strani vlade,” je še dejal.

Poslanska skupina Socialnih demokratov (SD) je medtem po informacijah portala N1 zaradi Janševih izjav opozicijskim partnerjem poslala pobudo za sklic izredne, za javnost zaprte seje odbora DZ za zunanjo politiko. Vložena naj bi bila že v četrtek.

Tudi Matjaž Nemec (SD), član odbora za zunanjo politiko, je poteze predsednika vlade za N1 označil za skrb vzbujajoče, češ da njegovo ravnanje ni v skladu z zunanjepolitičnimi akti. Po njegovem mnenju se premier s takšnimi izjavami, brez vednosti in potrditve državnega zbora, spušča v politično situacijo, ki bi lahko škodovala interesom Slovenije.

Tudi on je omenil vpliv na gospodarsko sodelovanje, ostrina odziva Pekinga pa po njegovem prepričanju tudi daje vedeti, da bi lahko imele izjave premierja zunanjepolitične posledice.

Janša se je danes že odzval na zahtevo za izredno sejo. “CK KP Kitajske preko svojih izpostav v #KUL @strankaSD zahteva izredno sejo. Ker da Slovenija ne bi smela gospodarsko sodelovati s Tajvanom, čeprav to počne že dolgo in čeprav ima večina EU in OECD tam že predstavništva,” je zapisal v tvitu.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so sicer pred tem danes izjave Janše glede Tajvana označili za “nevarne” in izrazili ostro nasprotovanje, češ da je Tajvan nedeljiv del kitajskega ozemlja, načelo ene Kitajske pa da je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov.

Dodali so, da ne bi smel nihče podcenjevati odločenosti in zmožnosti kitajskega naroda, da varuje svojo “nacionalno suverenost in ozemeljsko celovitost”.

Source
STA
Back to top button